• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Русия – основна заплаха за България?

Русия – основна заплаха за България?

/КРОСС/ Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание.

Обявяването на Русия за основна външнополитическа заплаха за България няма нищо общо с общественото мнение по този въпрос. Вече излязоха данните от глобалното международно проучване, проведено WIN/Gallup International за страховете, приятелите и „враговете". В четири страни-членки на НАТО гражданите предпочитат военен съюз с Русия в случай на агресия срещу страната им. Накратко, виждат именно Русия като гарант за независимостта си и териториалната си цялост.
България, естествено е между тях!

Ето и данни от национално представително изследване на „Медиана"*. Идеята, че Русия представлява заплаха за мира се споделя едва от един от шест българи. На обратното мнение са близо 60 %!

Съвсем различно е мнението за основния стълб във военно политическия блок (НАТО), в който участваме - САЩ. Половината от българите са на мнение, че именно действията на САЩ представляват заплаха за мира в света.

И така, доминиращата част от обществото е убедено, че се увеличава заплахата от война и за това допринася не Русия, а именно САЩ със своите действия.

Същевременно, българското правителство лансира документ с категорично невярно (от гледна точка на обществото) съдържание. Или в очите на хората - лъжа.

От посочените данни става и ясно кой, според хората, е диктувал написването на този документ. А ако се вгледат внимателно ще видят и защо е написан той.

Като проблем в него се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС ... като за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".

Казано простичко ако Русия ви предложи икономическо и културно сътрудничество - кажете „Не", тя е враг!
Ако Русия ви предложи равноправно и взаимноизгодно сътрудничество - кажете „Не", тя е враг! И няма значение колко изгодно за България е това. Много по-добре е да купувате скъп ток от американските „Марици", отколкото да транзитирате руски газ. Много по-добре е да хвърлите в калта три милиарда отколкото да направите „руска" атомна централа. Тя е враг!

Утре ще поискат да направят и жп коридор, свързващ гръцките пристанища с Бургас, Варна, Русе (каквито планове вече се очертаха при срещата Борисов-Ципрас) и който ще трасира път и на Китай, и на Русия към широки пазари. Кажете „Не"! Русия е враг! (За Китай, после.) И няма значение колко изгодно за България е това, няма значение, че вероятно е изгодно и за немски, австрийски, унгарски фирми.

За „сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет" с Русия ... Дори и не помисляйте! Тя е враг! По-добре е загуба на национална идентичност и суверенитет, отколкото сътрудничество с Русия.

Накратко, стъпчете разни превземки като национална идентичност, суверенитет. Стъпчете и икономическите интереси в полза на „атлантическите ценности". Същите „ценности", зад които жертвите на руските хибридни стратегии от глупост ли, що ли, привиждат американски икономически и геополитически интереси. А тези „жертви на информационната война и хибридни стратегии" у нас са много. Доминиращото мнозинство!
И така, целта на този документ (Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г.) е ясна. Постигането на дълбок и траен разрив в отношенията на България с Русия и всичко свързано с руски икономически и политически интереси, независимо от интересите на България. Че той не е писан в България също е ясно. Защото ако беше така, щеше да е много по-умерен, балансиран и мек - никой не иска зорлем да превръща най-мощния си съсед във враг.

Ясно е също така, че той влиза в остро противоречие с обществените нагласи. Съответно, ще пострада имиджът на правителството и Бойко Борисов.

Изглежда, че премиерът решително е „настъпил мотиката". Големият въпрос е - Дали въобще е имал избор?
Най-вероятно - НЕ! Защото нито Борисов, нито страната ни печелят каквото и да било както от остротата, така и от съдържанието, а още по-малко от острата конфронтация с общественото мнение (а известно е колко държи Борисов да бъде харесван от масите). Единственото, което печели е прочутото „конгречулейшънс Борисофф" и обещанието да бъде подкрепян на власт. Докато слуша.

Разбира се, премиерът може да се надява, че това са само думи. „Кажи му аго, да му стане драго!" Че ще се поклоним на големия брат, а после все някак си ще се изсулим, ще успеем нещичко да направим - я газов хъб, я нещо със скоростния железопътен коридор с Гърция, я ...

Но това е твърде съмнително. Защото, ако не е имал избор за този документ, кое му дава основание да мисли, че ще има избор за:

- скоростния железопътен коридор с Гърция;

- АЕЦ Белене;

- Прословутия газов хъб и опита да възроди идеята за транзитиране на руски газ;

- Изборът на нови самолети за българската армия (и друга военна техника);

- Натовската флотилия в Черно море;

- Натиска за активно дрънкане на оръжие в региона;

- Идеята за включване на страната в доминиращо китайската инициатива „Един пояс-един път" и получаване на икономически изгоди от това.

Защото САЩ не дават индикации, че ще се откажат от опита да блокират и изолират Русия от всички страни. Няма да се откажат и от битката за изплъзващият им се еднополюсен свят, нито от битката с Китай. Нито пък Европа дава знак, че ще се опита да бъде полюс в зараждащия се многополюсен свят.

Което, в нашия случай, и в обозримо бъдеще за нас означава да си налягаме парцалите, да не мечтаем, да си плащаме за световната битка срещу „лошите", и за „сигурността" под сянката на НАТО и все по-яростно да псуваме прословутите „евроатлантически ценности".

Остава ни и да си живеем с лъжата на официалните блокови доктрини за „добрите" и „лошите" и тъжно и примирено да се надсмиваме над поредното потупване по рамото, което ни бърка и в джоба - „Когречулейшънс България!"

* Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 души в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция Медиана.

Източник: Кольо Колев, glasove.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За пореден път прекрасно се разкриха българските рубладжии!Русия наистина е заплаха за тях, защото треперят пред опасността руските им господари- ватници да им спрат жалкиге рублички.Много хубаво се разриват пред нас тези продажни , долни и дребни червени нещасници Списъкът на .българските путинофили - предатели вече е в Бруксел и НАТО. Чичко Тръмп е им подготвил" приятна изненада " Затова още сега да си заминават р Русия.Там ги очакват Путлер, Чайка и Жириновски., които са им приготвили безплатни комуналки в Сибир.Червен Кольо също да побърза , докато влаковете са безплатни.

20.09.2017 12:47:44

Анонимен

най голямата заплаха за България и ли нейните остатъци вече са олигархо бюрократите Брюкселсктите зелки на поруетената тоалетна ЕС и фалираолото африканско гето ФАЩ бъкано с клети купонници дървени бараки и фантазиращи клоуни .За 27 години тия вмирасани царевици /САЩ +брюкселските зелки/ унищожиха цяла една държава ,образование ,здравеопазване инженери учители население с подректа а и слугинажното гостоприемство на българската олигархо мафия.Стопиха населението половина , разгромиха държавата икономиката и всичко и още крадат. Иначе се чудят на 15 септември що няма училища няма деца няма учители няма нищо.

19.09.2017 16:16:14

Анонимен

От Руска пропаганда, която преобладава в България други твърдения не могат да се очакват!

19.09.2017 10:55:35

Анонимен

ДА ПОЗНАЯ ЛИ КОЙ ХАКНА АПИ И ПРАТИ ФАЛШИВА НОВИНА ЗА ТОЛ СИСТЕМАТА. ДОКЛАДА ИМ ГО КАЗВА

19.09.2017 06:45:42

Анонимен

Колкото и да се напъвате, не можете да уплашите българина с Русия. Бил е освобождаван, а не е бил бомбардиран.

17.09.2017 21:52:27

Тери

Малоумник

17.09.2017 19:26:44

Анонимен

По-долния коментар ми напомня писанинята и изказванията на Георги Пирински- много думи и нищо конкретно.

17.09.2017 18:57:49

Анонимен

в ябълка на раздора този път се превърна неотдавнашният доклад на правителството ни, който окачествява Русия като сериозна външнополитическа заплаха. Този извод не е случайно хрумване на някой разбеснял се правителствен русофоб – подобни бесове битуват само в болното съзнание на родните русофили. Изводът, за сметка на това, е рационален, направен е на базата на сериозни проучвания на нашите служби за национална сигурност. Да го пренебрегнем, значи да се себепренебрегнем, което ще рече, че собствената ни национална независимост и собствената ни свобода не струват в собствените ни очи пукната рубла. Макар че докладът говори за заплахата, която Кремъл крие, тактично пропускайки да назове България като неин адресат, русофилите ни приеха всичко много лично. Да кажем, че гузен негонен бяга, ще се окаже вярно, но няма да се окаже достатъчно. Не само защото възмущението на възмутените не знае граници, а и защото то е манипулативно – тръгва от манипулирани доводи, служи си с манипулативни средства и води съответно до манипулирани заключения

17.09.2017 13:28:23

Анонимен

На русофилите, които и днес продължават да гледат на Русия като на наш двоен освободител, ще припомня онова, което съм казвал многократно: Кремъл никога не е целял да ни освобождава от турско господство. Целял е, верен на ненаситните си имперски апетити, единствено и само да сложи ръка върху проливите.

17.09.2017 13:28:09

Анонимен

манипулирани заключения Взривили социалните мрежи, протестиращите срещу доклада упрекват неговите привърженици, че видите ли, подценявали историческата роля на Русия в националната ни съдба. Тази роля действително е значителна, но съвсем не в смисъла, който русофилите влагат в нея. Става дума именно за роля, а не за принос в добруването на нацията ни. Такъв принос няма – има само такава роля

17.09.2017 13:25:17

Анонимен

ПланКтоничната любов на русофилите ни храни руския кит

17.09.2017 08:33:25

Анонимен

ДО АНОНИМНИЯ ПО ПО ДОЛУ, ТИ КАКВО ИСКАШ ДА СИ ДАВАШ ГЪЗА НА РУСИЯТА. ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ ПО СЪВЕТСКО ВРЕМЕ КОГАТО ВЗИМАШЕ ПО 9 ДОЛАРА ЗАПЛАТА А ПЕНСИОНЕРИТЕ ЕДВА 2,3. ТОВА ЛИ ИСКАШ.ХАЙДЕ ИЗВАДИ СИ МУЦУНАТА ОТ СЪВЕТСКИЯ ЗАДНИК И БЪЛГАРО СЪВЕТСКОТО МИСЛЕНА НА ПАРТИИ КАТО БСП И ДРУГИ ОСОБИ ХАРЧЕЙКИ РУСКИ ПАРИ

17.09.2017 08:31:14

Анонимен

Малеее , колко много постове има ,ихаа !

16.09.2017 23:04:40

Анонимен

СЪС СИГУРНОСТ НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ ТАКАВА, КАКВАТО Е В МОМЕНТА - СЪСИПАНА, БЕЗ ИКОНОМИКА, БЕЗ ИНДУСТРИЯ, БЕЗ СВЯСТНО СЕЛСКО СТОПАНСТВО, БЕЗ КАЧЕСТВЕНИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ!!! И БЕЗ НИКАКВА МИСЪЛ ЗА СУВЕРЕНИТЕТ!!! ПОДЛОЖИЛИ СМЕ СИ ГЪЗОВЕТЕ НА КРАВАРИ И БРЮКСЕЛЦИ И НЕ СМЕЕМ ДА КАЖЕМ "ГЪК"! ЗАЛИВАТ НИ С МИГРАНТИ, ГМО-ТА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ!!! В ТОВА ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ БАВНО, НО СИГУРНО ИЗЧЕЗВА!!!

16.09.2017 22:08:00

Анонимен

НИКАКВА ИСТИНА НЕ ГОВОРИ.МАНИПУЛИРА И АНКЕТИТЕ СА ЗА ТОВА. КАК ЩЕ СЕ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА.АКО ПИТАШ, КАТО КОЯ ДЪРЖАВА ИСКАШ ДА ПРИЛИЧА ТВОЯТА СТРАНА ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА СЪЩИЯ РЕЗУЛТАТ, ИЛИ В КОЯ ДЪРЖАВА ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ.

16.09.2017 19:07:10

Анонимен

Може и да е червен Кольо, но в случая говори истината за разлика от официалната теза- тази на държавата.

16.09.2017 06:19:27

Анонимен

Кольо Колев е умен човек. За разлика от критиците си!

15.09.2017 21:27:37

Анонимен

Каква мръсна война води американската администрация срещу Русия, всичко е позволено ...интриги, шантаж, дезинформация, заплахи ...Всичко се прави, за да защитят и наложат икономическите интереси на своите компании като изместят Русия от Европейските пазари. Възхищавам им се.Нашата колониална администрация , ако на една стотна провежда такава политика в интерес на България, ама къде ти, тя работи за американския интерес. Днес плюем Русия, утре ако наредят ще плюем Германия./

15.09.2017 21:15:23

Анонимен

Русия обича задунайците? Това е нещо ново. Това никога не е било. За Русия ние винаги сме били парии

15.09.2017 19:44:05

Анонимен

Дебел, грозен и противен комунист е на снимката. Като всички комунисти...

15.09.2017 19:43:11

Анонимен

Този бастун ще продаде майка си за някоя копейка. За интересите на България да не говорим.

15.09.2017 19:42:57

Анонимен

Има ли смисъл да се коментира този човек за коя държава работи.

15.09.2017 19:42:41

Анонимен

Руски слуги в действие

15.09.2017 19:42:18

Анонимен

"опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

15.09.2017 19:41:41

Анонимен

МЕНТЕ КОЛЮ - МЕНТЕ АГЕНЦИЯ.ЗНАЕМ КАК РАБОТИ АНКЕТАТА

15.09.2017 19:10:44

Анонимен

НЕ Е ХУБАВО НАРОДА ДА НЕ ХАРЕСВА ТВОЙТА РУСИЯ

15.09.2017 17:13:24

Анонимен

КОЛЕ,СТИГА ЗАБЛУДИ КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА СИГУРНОСТ.ЦИТАТ НА ПРЕЗИДЕНТА ТИ

15.09.2017 17:12:18

Анонимен

А все пак е интересно.... Може би трябва да се опитаме да мислим със собствени българофилски мозъци...

15.09.2017 15:16:22

Анонимен

ОБЩЕСТВЕНАТА НАГЛАСА НЯМА НИЩО ОБЩО ЗАЩОТО Е ПЛАТЕНА И ПОДПЛАТЕНА ОТ РУБЛАДЖИИ.

15.09.2017 14:11:17

Анонимен

ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И САМО В ЧЕРВЕН КОЛЬО Е ИСТИНАТА.КОЛЮ ТИ БЪЛГАРСКИ БАНАНИ ЯДЕШ ЛИ.

15.09.2017 13:21:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.