• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Как САЩ карат Русия да се откаже от долара

Как САЩ карат Русия да се откаже от долара

/КРОСС/ Допреди няколко десетилетия доларът бе „всичко" за Русия, както и за целия останал свят. Преди време американската валута прекрати битуването си в руското ежедневие, пиши в анализа си pogled.info

И сега пряко пред очите ни доларът стремително губи авторитета си дори и у руския бизнес. И вината за това, колкото и парадоксално да звучи, е на самите Щати.

Русия е принудена да се откаже от долара, заяви Владимир Путин на пленарно заседание на форума „Русия зове".

„Нямаме за цел да се откъсваме от долара, доларът се откъсва от нас. И тези, които вземат съответните решения, се самозастрелват не в крака, а малко по-горе", иронично коментира президента. Като пример той дава изпълняването на договорите по линия на военно-техническото сътрудничество с Турция.

„Ние разбираме, че ако извършваме разплащанията си в долари, те няма да се осъществят. Ние измислихме друг вариант, сделката все пак се случи. И така ще бъде при всеки вид стока... Затова и нямаме за цел да се откъсваме от долара, ние сме принудени да направим това, уверявам ви, ще го направим", допълни той.

Централната банка на Русия тази година извърши наистина безпрецедентна крачка, когато рязко снижи вложенията си в държавни облигации на САЩ. Процесът започна веднага след пролетните санкции на САЩ-. През април вложенията на Русия в държавния дълг на САЩ намаляха двойно, а през мой още три пъти, до 14,9 милиарда долара.

Постепенно Русия преминава на взаимни разплащания в национални валути с чуждестранните партньори. Има данни, които говорят за снижаването на ролята на долара в постъпленията от износ от 80% през 2013 г. до 68% в края на второто тримесечие на 2018 г. До края на настоящата година ние може би ще видим снижаване до 65%, отбелязва Анастасия Соснова от ИК „Фридъм Финанс".

Първо място по разплащания в национална валута с Русия исторически заемат страните от ОНД и от ЕАИС. На второ място е Китай, но с голямо изоставяне. Така, делът на разплащанията в национални валути между Русия и Казахстан вече достига 63% и може да се увеличи до 75% според руското Министерство на икономиката.

„Видяхме, че благодарение на нашите задокеански приятели, които всячески прекъсват платежните възможности за нашите най-големи компании, нашите големи компании и банки най-накрая започват да проявяват интерес към рублата" заяви наскоро заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев.

Така дори и без разработваните от министерството на финансите мерки по дедоларизацията на международните търговски сделки може да се каже, че процесът е стартиран от самите американци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Самозастрелването по-горе от крака" е сполучлива метафора. Изобщо под въпрос е доколко доларът е способен да изпълнява ролята на универсално световно платежно средство - та нали огромният външен дълг на САЩ е в долари, и вероятно никога няма да бъде платен!

01.12.2018 15:13:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.