• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Boulevard Voltaire: Сближаването между Русия и Франция е първостепенна задача

Boulevard Voltaire: Сближаването между Русия и Франция е първостепенна задача

/КРОСС/ В новия международен контекст, когато Европейският съюз се намира в необратима криза, а НАТО на практика е прекратил своето съществуване, сближаването на Русия и Франция става първостепенна задача, пише Boulevard Voltaire в редакционна статия. Но не си струва да се очаква, че тази задача ще се изпълни от настоящия френски лидер Еманюел Макрон, смята изданието.

Както напомня Boulevard Voltaire, на 12 септември френският външен министър в интервю пред изданието Le Courrier de Russie призовава Еманюел Макрон „да заложи на Русия“. Въпреки че Москва не е труден партньор за Франция и такива въпроси, такива като „грузинския, приднестровският и чеченският и досега да не са разрешени до край“, призивът може да се приветства, пише изданието в своя редакционна статия-. Въпреки това, според автора на публикацията, шансовете Еманюел Макрон да постигне руско-френското сближаване трябва да се оценяват със скептицизъм.

Към аргументите в полза на това сближение журналистът отнася „грандиозните перспективи за сътрудничеството с необятна Русия в промишлената, научната и културната сфера“, а също така стремежът на Русия да остане в „евро-християнското пространство“, вместо да се намира насаме с милиард и половина „хиперактивни и всепроникващи китайци“.

В полза на сближаването с Русия говори и „внезапната смяна на властващата в света парадигма“ – растящото отхвърляне на идеите за глобализация от страна на обществеността и промяната на разположението на политическите сили в Европа. Според автора на статията Европа, основана на принципа на ненамесата, се намира в „необратима криза“, потвърждение за което е Брекзит и победата на евроскептиците в Италия и в страните от Източна Европа. Освен това принципът на многополярността бе дълго поставян под въпрос от новия международен контекст, установил се „с щракване на пръсти“ от Доналд Тръмп.

В тази връзка Франция трябва да предложи на Русия преференциален исторически съюз“, смята Boulevard Voltaire. В тази връзка тя трябва да навакса пред конкурентите, които не се подчиняват на наложените от Брюксел антируски санкции.

Освен това, предвид, че президентът на САЩ е изведен от играта заради подозренията за връзки с Русия, именно Франция, бивайки „европейската ядрена държава, световната дипломатическа държава и предмет на културна страст на руснаците“,трябва да предложи вариант за изход от украинската криза. Този вариант трябва да включва в себе си политическия и военен неутралитет на Украйна, създаването на федерална държава, гарантираща правата на етническите региони, особения икономически статут на страните, признанието на Крим за руски, реална демократизация на политическата система и изкореняване на неонацистките формирования.

Освен това отговор на отказа на САЩ от военните задължения по отношение на НАТО, което фактически означава прекратяването на съществуването на Алианса, трябва да стане военното и ядрено разоръжаване на Централна Европа, отбелязва изданието.

Но способен ли е на това Еманюел Макрон, „който е толкова привързан към губещата скорост госпожа Меркел и толкова зависим от собственото си интелектуално клише и финансовите спонсори?“, задава риторически въпрос Boulevard Voltaire.

Източник: Поглед.инфо

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.