• 24 Май 2019 |
 •  USD / BGN 1.7558
 •  GBP / BGN 2.2200
 •  CHF / BGN 1.7425
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Търговията между Русия и Китай се е увеличила с една четвърт от началото на годината

Търговията между Русия и Китай се е увеличила с една четвърт от началото на годината

/КРОСС/ Товарооборотът между Русия и Китай за периода от януари до юли 2018 г. е увеличен с 25,8% в сравнение със същия период на миналата година, с което достига 58,4 млрд. щатски долара, съобщи Главното митническо управление на Китай. През тази година, по прогнози, обемът на двустранната търговия между Русия и Китай ще съхрани ръста си - и двете страни оптимизират търговските си структури и разширяват трансграничното икономическо сътрудничество.

Общият обем на търговията между двете страни през 2018 г. се очаква да превиши 100 млрд. долара, отбелязва официалният представител на китайското търговско министерство Гао Фен, цитиран от "Российская газета".

Основните ресурси и товари, които Русия експортира в Китай, са метал, нефт, природен газ, фармацевтични препарати и медицинско оборудване, селскостопанска продукция и химическа промишленост. Китай също така снабдява Русия със строителна техника, производствено оборудване, стомана, електроника, текстил, дрехи и битова техника. През последните години в Русия станаха популярни и китайските леки автомобили.

За първите девет месеца от 2018 г. експортът на руски товари в Китай се е увеличил с 39,2%, достигайки 41,95 млрд. долара, а импортът от Китай в Русия се е увеличил с 12,7%, с което превишава 35,2 млрд. долара, цитира "Взгляд".

За сравнение товарооборотът между двете страни през 2016 г. е достигнал 69,52 млрд. долара, а в следващата година показателят се е увеличил до 84,07 млрд. долара.

Бързият ръст на двустранната търговия в определена степен е свързан с растящото търсене от страна на Русия, където се наблюдава стабилизация на националната икономика, смята Гао Фен. Освен това се е увеличил не само обемът, но и стойността на товарите.

По думите на китайският представител разширението на търговията между двете страни също се обяснява с растящите инвестиции в Русия и укрепването на взаимодействието на двете страни в областта на енергетиката и аерокосмическата промишленост.

Генералният секретар на Международната търговска палата на Китай в Пекин Юй Цзянлун заяви, че ръста на товарооборота е свързан и с това, че страните се допълват една друга, поради което отсъства пряка конкуренция между тях. "Разширяват се образователните обмени и сътрудничеството в областта на научните изследвания. При това в сферата на образованието вече е достигнат значителен успех", отбелязва той.

Експертите отбелязват, че могат да бъдат създадени още много възможности благодарение на инициативата "Един пояс, един път" и руската политика на заместване на вноса. По-тесни икономически връзки между двете страни, по техни думи, могат да бъдат взаимноизгодни и да помогнат в решението на проблеми като протекционизма и едностранната търговска политика на САЩ.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)