• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Руският патриарх поиска да се впише Бог в конституцията

Руският патриарх поиска да се впише Бог в конституцията

/КРОСС/ Докато в Русия се подготвят предложените от президента Владимир Путин промени в конституцията на страната, патриарх Кирил се включи с идея в основния закон да бъде вписана и вярата в Бог. Според него може да се започне дискусия за това как вярата формира нравствеността - "и личната, и обществената, и политическата".

Според патриарха на Москва и цяла Русия вярващите трябва "да се молят и трудят", за да бъде вписано в преамбюла на конституцията споменаването на Господ. Причината била, че мнозинството хора в страната вярвали в Бог - "било то християни, мюсюлмани или последователи на други изповедания".

"Щом в химна може да има текст "Пазена от Бога родна земя", защо това да не се каже и в нашата конституция", попита Кирил след служба в московския храм "Христос Спасител".

В момента встъпителната част от конституцията на Руската федерация звучи така:

"Ние, многонационалният народ на Руската федерация, съединени от общата съдба на нашата земя, утвърждавайки правата и свободите на човека, гражданския мир и съгласието, съхранявайки исторически установилото се държавно единство, изхождайки от общопризнатите принципи на равноправие и самоопределение на народите, почитайки паметта на предците, предали ни любов и уважение към Отечеството, вяра в доброто и справедливостта, възраждайки суверенната държавност на Русия и утвърждавайки непоклатимостта на нейните демократични основи, стремейки се да осигури благополучие и процъфтяване на Русия, изхождайки от отговорността за своята Родина пред сегашните и бъдещи поколения, осъзнавайки се като част от световната общност, приемаме Конституция на Руската Федерация."

Президентът говори за промени на 15 януари, законопроектът за поправки в конституцията бе внесен от Путин на 20 януари и вече е приет на първо четене. Той обяви, че ще реши дали да ги подпише след окончателното им одобряване в парламента, след като руснаците гласуват за тях. Но това няма да е референдум (такъв в Русия не е имало от 1993 г. - за текста на сегашната конституция), а гласуване с консултативен характер.

След изказването на патриарха в събота веднага се появиха коментари, че предложението е историческо по характер и може текстът "вяра в доброто и справедливостта" да се промени на "вяра в Бог, доброто и справедливостта".

Изказва се и съжаление, че след трагичните събитие от есента на 1993 г., когато танкове, изпратени от президента Борис Елцин, стреляха срещу сградата на бунтовния парламент в Москва, църквата и нейните служители са били принудени да се въздържат от политически изказвания.

Инициативата на Путин обаче откривала възможност за "избяване от наследството от 90-те години", включително от най-главното - духа на основния закон, който бил поставен в пълно съответвствие със западната либерално-светска идеология, която малко се отличавала от дотогавашната съветска. Сега трябвало да се отреди достойно място на вярата, религиозните, културните и семейните традиции, "благодарение на които беше създадена Велика Русия като държава цивилизация".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Влизали войниците в храмовете , сигурно в Европа за да окрадът де що има , а в Русия е нямало как да влизат щото де що е имало храм е било съборено от червените орки ....

04.02.2020 17:25:07

Анонимен

По съветско време, след Победата във Втората световна - военнослужещите свободно и открито са влизали във храмовете и са се молили и кръстели. Така че, бил той полковник или не - не можете да не му признаете правото на вяра в Бога!

03.02.2020 20:50:00

Анонимен

Полковник Гундяев стана по католик от Папата ....

03.02.2020 11:52:40

Анонимен

Тези съвсем са исперкали - "многонационалният народ"! Нема такова животно!!! Може да има нация от много народи и етноси, но народ от нации е дървено желязо!!!

03.02.2020 08:46:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.