• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Волен Сидеров: САЩ опитват да ни скарат с Русия

Волен Сидеров: САЩ опитват да ни скарат с Русия

/КРОСС/ Волен Сидеров, лидер на партия "Атака"

Г-н Сидеров, първи излязохте с позиция за Украйна - още преди да се случи референдумът в Крим. Промени ли се тя след Консултативния съвет за национална сигурност към президента?

Реакциите все още са доста неясни - и международните, и тези в страната. Нашата позиция не само е първа, но е и най-изчистена. Още преди референдума в Крим ние настояхме Народното събрание да осъди нелегитимността на новата власт в Киев, състояща се от екстремисти, фашисти и откровено криминални елементи, както и намесата на САЩ във вътрешните работи на Украйна. Американците подпомагаха всякак тези, които извършиха насилствен, въоръжен преврат. Аз имам информация за американска фирма с английска регистрация, която работи с наемници, разполага с много пари и военна техника и осъществява подобни операции. Именно тя е организирала доставката на военна техника и снайперисти в Киев.

Трябва да кажем ясно, че такава държава - Украйна, не е имало в историята. Тя изкуствено бе създадена през 1991 г. като геополитически проект на Запада. И не мога да си обясня кой може да има претенции към Кримския полуостров, който винаги е бил руски. Руснаците са проливали много кръв, за да разполагат с този военен плацдарм на Черно море. И не мога да разбера защо се прави такъв въпрос от нещо, което е очевидно. Тази земя принадлежи на Русия и хората там с въодушевление и неподправен възторг казаха „да" на присъединяването към Москва. Офанзивата „да накажем Русия" бе започната под влияние на САЩ. На тази уловка се хвана и нашият външен министър, за съжаление. ЕС се оказа в капан - избърза да каже „не" на присъединяването на Крим и сега се чувства задължен да наложи някакви санкции, макар да им е страшно криво. А само за 2012 г. ЕС има 123 млрд. евро износ в Русия. Франция подготвя сделка за 1,5 млрд. евро за самолетоносачи. И какво, да се лишат от всичко това?

Т.е. подозирате ЕС в лицемерие и прогнозирате, че няма да има сериозни санкции?

Европейските държави са раздвоени между натиска от САЩ и собствените си интереси. Сега е моментът да се освободят от американската опека. Това ще е новата линия на разделение в ЕС. И партии като „Атака", френския Национален фронт, австрийската Партия на свободата и други могат да помогнат в тази посока и да се стигне до преосмисляне на устава на ЕС. Всяка държава в него трябва да е равнопоставена. Пирамидалната структура сега създава чувство на страх и подчинение. А това е вредно, васално мислене. България може да каже на глас и ясно това, което мислят много други държави - „не" на санкциите. Така ще си спечелим ролята на фактор, на който Русия ще има доверие.

Току-що дадохте аргумент на всички, които твърдят, че ние сме троянският кон на Русия в ЕС...

Не, ние си пазим националния интерес. Имаме историческия шанс да играем ролята на посредник в диалога между ЕС и Русия.

Възможно ли е да играем такава роля? Не се ли надценяваме?

Да, възможно е. А и държавите в ЕС ще оценят нашата позиция. Те могат и да ни осъдят публично, но задкулисно, кулоарно ще ни благодарят, че сме им помогнали. И да ни се скара Америка, какво от това? На тях не им пука за щетите, които ще претърпим.

Вашият отговор на въпроса защо за Косово може, а за Крим не може?

Типичен двоен стандарт. Още повече че Косово се отдели от унитарна Сърбия, а не от федеративна Югославия. А Крим беше автономна република. В дъното отново стои американската политика, която насърчава подобно сепариране в Европа.

Как ще се развие конфликтът?

Нещата в Европа вече няма да са същите. Оттук ще тръгне процес на преосмисляне на философията на ЕС и еманципация от САЩ. Това е началото на залеза на американците. Те направиха голяма грешка с активното мероприятие в Украйна. Въобразиха си, че могат да забият нож в подкоремието на Русия, както казва Бжежински. Този глобален процес ще повлияе и в България, снишаването не е изход и ми е тъжно, че това не се разбира у нас. В нашето общество ще има процес на определяне - дали сме повече европейци, което означава сближаване с Русия като православна държава, или ще продължим да сме американски марионетки.

Териториалното прекрояване може ли да засегне Балканите?

Не изключвам и такива процеси. Те обаче пак ще бъдат инспирирани от големи държави.

Как приемате сравнението между Кърджали и Крим на Станишев?

Това е спекулативно поставен въпрос. Аналогия не може да се прави. България е монолитна, еднонационална държава. Станишев си търси оправдание, за да не признае референдума. При него има раздвоение между това, което му диктуват от ПЕС, и избирателите му. Доста добре му отговори коалиционният му партньор Лютви Местан.

Стопляхте отношенията ни с Китай, бяхте в Куба да изучавате челния антиимпериалистически опит, готвите посещение във Венецуела. Каква полза ще имаме, ако обърнем политиката си към тези страни?

Ще вземем добрия пример и от тях, и от Индия, Бразилия, Русия. Те се развиват интензивно. Ето, след като Венецуела върна природните ресурси в ръцете на държавата, тръгна напред. Те имат петрол, ние - злато, което сега изнася безконтролно. И пропускаме възможността да подобрим стандарта на живот на българина. Тези държави водят политика на откъсване от колониалния модел, налаган от САЩ. Какво се подобри за 7 години в България, откакто сме член на ЕС? Явно този модел не е добър. Трябва да търсим начин да го подобрим. Очевидно ЕС не ни дава възможност да се развиваме като модерна държава.

Да не би да обмисляте да излезем от ЕС?

Това също е опция. Даже си мисля, че България ще има възможност за много по-гъвкава икономика и търговия, ако не е член на ЕС. Например Норвегия не е в ЕС. Ако нещо не работи, го сменяш или го поправяш. А членството ни не работи за нас. ЕС се превърна в лобистка пирамида, обслужваща наднационалните корпорации. Нищо не се прави в социалния сектор.

Как приемате обвиненията, че сте популист? И защо национализмът е във възход в цяла Европа?

Популизъм идва от латинската дума за народ. Ако нещо, което предлагам, е добро за народа, нека ме наричат така. Всъщност така наречените националистически партии са антиглобалистки. И подкрепата за тях е естествена реакция на събуждането на хората срещу глобализма, който се опитва да превърне света в голяма колония, в която малкият човек страда за сметка на просперитета на големите корпорации. Това е реакция и срещу пълната либерализация на емигрантството. Хора от Третия свят идват в Европа, завземат територия, ползват се от социалните придобивки и променят етническия и цивилизационен състав на Европа. Рупорът сме ние, националистическите партии, затова подкрепата за нас ще се засилва.

Преди месец излязохте с ултиматум от 10 точки към управляващите. Каква е рекапитулацията? Мирише ли ви на предсрочни избори?

Предложенията ни трябва да бъдат приети. Иначе България ще се влачи на опашката на Европа още 100 години. Няма проблем да има предсрочни избори, въпросът е какво мнозинство ще дойде след това. Ако то е същото или по-лошо, какъв е смисълът? Българският избирател трябва да израсне. 

Интервю на "Преса"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цецо с 6-те апартамента

ТИКВАТА НЕДОЕБАНА РЕВЕ ВДЕКИ ДЕН,ЗАЩОТО НЕ Е НА ВЛАСТ.ИСКА ПАК ДА НИ ЯХА И КРАДЕ.УРОД.ПОТЕН ВОЛ. ГРОБАРИТЕ,защо нямате и вие по 6 апартамента,по 2 млр.,половината Монтана да е ваша...

27.03.2014 12:33:15

Анонимен

Давай,Волене начукай го на осраните гербарасти-педерасти!

27.03.2014 12:28:02

Анонимен

АТАКА-ПОБЕДА!!! Волен премиер!!!

27.03.2014 12:25:18

Анонимен

БРАВО, ПРЕДХОДНИЙ ! ИЗПРАТИ ТОВА ИЗЛИЯНИЕ на ТАЗИ МЪРША в БТА, ЗА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ ЦЯЛАТА НАЦИЯ в КАКЪВ ОЛИГОФРЕН се ЗАГЛЕЖДАТ !

26.03.2014 11:03:44

Анонимен

Ето какво пишеше във в. “Демокрация” преди 23 години днешният най-яростен съветофил в България Волен Сидеров: ДА ОСВОБОДИМ АЛЬОША ОТ НАРЯД “Съветската армия е страж на мира”-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия” Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”. За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от “враговете на социализма”. Логично и закономерно беше това разтурване.Както логично е логично и закономерно това, че нито един съветски войник не участва във войната срещу Саддам. И как иначе – нали отсреща стрелят със съветски калашници. Не върви да се биеш срещу една армия , която е твоя рожба. За залива не заминаха и български кинтексаджиии, които години наред продаваха оръжие на иракския фюрер, след което се връщаха и купуваха от българския Кореком “Лада” и кожено палто за своята другарка. Срам ме е, че нито един български войник не замина за Кувейт. Срам ме е за тези, които нападнаха Желю Желев, когато стана дума за българското военно присъствие в залива, пък макар и символично. Това са хората, които издигат паметници на своите агресори. За тях Альоша винаги е бил страж на собственото им дебелашко благополучие. Войната в залива потвърди истината, че в края на двайсти век велика сила не е тази държава, която има голяма армия, а тази, която има голяма икономика и висока култура.. За да гарантираш нечия свобода, собствената ти държава трябва да се състои от свободни хора и да е що-годе цивилизована. Тези две качества липсват в съветската империя. Нейната армия беше страж на мира през четиредесет и пета година, когато трябваше да се изолира половин Европа от цивилизацията. Тя беше страж на мира и през 56-а в Унгария, през 69-а в Чехословакия, през 79-та-а в Афганистан, през 91–а в Литва…Не е ли време вече да го освободим вече от този наряд този верен страж…Да изуе най-после мужишките си ботуши и да си гледа работата. Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това. 4 март 1991 г. в. Демокрация ВОЛЕН СИДЕРОВ

25.03.2014 21:54:22

Анонимен

Според живите българи и обикновените руснаци, като кръвопиец може да се определи единствено "Империята на злото". Това е държава, която в цялата си история се е занимавала предимно с узурпаторство и грабежи, с убийства и откровено мародерство. Колкото до този психопат - Волен, това е една смърдела дрипа, която единствено слугува срещу рубли и грачи, за да го забелязват слепите.

25.03.2014 18:54:35

Анонимен

Много ме разсмиват жалките опити на троловете да почернят името на Сидеров, само че сигурно и те знаят, че е прав и, че САЩ са кръвопийци, а Европа е сбирщина от обирджии, налагащи санкции където си поискат.

25.03.2014 14:24:36

Анонимен

ЛУД УМОРА НЯМА, не спира да грачи тази рубладжииска латерна ! Време е да му изключим захранването - кърмата !

25.03.2014 12:43:02

Галя

Бъгарският избирател, не само, че трябва да израсне, а и да започне да мисли за България, а не само за това, че някоя партия плаща за глас. Тези българи, които работят за развиването на чуждите икономики се оплакват, че в България е лошо и няма пари, а те не правят нищо, за да спомогнат израстването на нацията.

25.03.2014 11:02:05

Анонимен

Тоя кретен що не ходи на майка си у газо`!? Русия ще си намери мястото - там някъде край блатото, но ние защо го търпим този измамник-рубладжия цял да грачи и ограбва къде, когото свари? Май ние сме будалите, а този мошеник си поебва хубавата Деница и ни се подсмива, подхвърляйки ни глупавите си лафове!?

25.03.2014 10:59:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.