• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Русия все по-примамлива от ЕС за Молдова

Русия все по-примамлива от ЕС за Молдова

/КРОСС/ Все повече жители на Молдова излизат в подкрепа на Русия, за което способстват грешките на молдавските власти и сдържаната позиция на ЕС, пише The New York Times.

В опасенията си още повече да усложнят отношенията с Русия, на продължаващата и днес среща „Източно партньорство" в Рига, европейските лидери не дадоха обещания на бившите съветски републики за присъединяване. Според NYT, това ще накара Молдова да се разочарова от Европейски Съюз и да се замисли за сътрудничество с Русия.
„На Русия даже не й се налага нищо да прави, тя просто трябва да почака. Идеята на Европа се дискредитира сама", счита Ян Фелдман, член на правителствения съвет по борба с дискриминацията.

Европа загуби от Русия битката за сърцата и умовете на молдовците, заяви за NYT служителка в молдавско МВнР Даниела Морар, която се занимава с въпросите на евроинтеграцията. „Гражданите на Молдова имат достатъчно причини да се отнасят с подозрение към ЕС."

„Сега враждебните проевропейски политици в Молдова, както и техните колеги в Украйна, така се опетниха с неспособността да се борят с корупцията и да създадат функционираща държава, че според мнението на много молдовци Русия изглежда примамлива" - пише NYT, цитиран от БЛИЦ.

„Ние загубихме подкрепата на обществото", признава бившия премиер на страната Юрий Лянке. Според неговите думи, избирателите „не са видели резултати в борбата с корупцията и бедността".

Неотдавнашното социологическо допитване показва, че само 32% все още искат да влязат в ЕС, което всъщност Брюксел не възнамерява да предложи. Половината от допитаните заявяват, че предпочитат Евразийския съюз. Общо 40% от молдовците са за ЕС, в сравнение със 78% през 2007 г.
Молдовските политици „много добре пяха европейската песен", за да впечатлят Брюксел, отбелязва за NYT високопоставен европейски дипломат. В резултат дискредитираха и своите проевропейски партии, и Евросъюза. В резултат обикновените хора считат, че „с Русия не може да бъде по-лошо".

„Ние не можем да съществуваме без руския пазар" - твърди лидерът на Партията на социалистите Игор Додон. „На Евросъюза беше нужна история на успеха и той избра нас. Сега всички разбират, че това е било илюзия", обобщава той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.