• 21 Септ 2018 |
 •  USD / BGN 1.6619
 •  GBP / BGN 2.2077
 •  CHF / BGN 1.7290
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Горбачов: Отношенията между Русия и САЩ са в остра криза, трябва да търсим изход

Горбачов: Отношенията между Русия и САЩ са в остра криза, трябва да търсим изход

/КРОСС/ През декември тази година ще се навършат 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Той постави началото на процеса на радикално съкращаване на ядрените арсенали, продължен с подписването през 1991 и 2010 на договорите за съкращаване на стратегическите оръжия и оперативно-тактическото ядрено оръжие.

За мащабите на започналия през 1987 г. процес свидетелства фактът, че когато Русия и САЩ през 2015 г. се отчитаха пред Конференцията за изпълнението на договора за неразпространение, 80% от натрупаните през годините на Студената война ядрени оръжия бяха унищожени. Друг важен факт е, че въпреки сериозното влошаване на двустранните отношения в последните години страните изпълняват условията на договора за стратегическите оръжия.

Но Договорът за съкращаването на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) днес е в опасност. Той се превърна в най-уязвимото звено в системата за ограничаване и съкращаване на оръжията за масово унищожение. От двете страни се чуват призиви за анулирането на това споразумение. Какво се случва, какъв е проблемът и какво да се направи? Двете страни повдигат въпроса за спазване на договора и се обвиняват в нарушаването и неизпълнението на неговите ключови членове.

Като се наблюдава отстрани и без да се разполага с пълния обем информация, тези обвинения трудно могат да бъдат преценени. Но едно е ясно: в този проблем има както политически, така и технически аспект. И само политическите ръководители могат да предприемат действия за неговото разрешаване.

По тази причина се обръщам към президентите на Русия и САЩ.

Отношенията между двете страни са в остра криза. Трябва да търсим изход от нея. За целта има изпитано средство - диалогът, основан на взаимното уважение. Да преодолееш възела от проблеми от двете страни ще бъде трудно. Но преди 30 години да водиш диалог също не беше лесно. Този диалог имаше своите критици и хулители, опитващи се да го провалят.

В крайна сметка решаваща стана политическата воля на лидерите на двете държави. Същото е необходимо и днес. Именно това очакват от президентите на Русия и САЩ гражданите на нашите страни и хората по целия свят. Призовавам Русия и САЩ да подготвят и проведат широкоформатна руско-американска среща на високо ниво по целия комплекс от въпроси. Ненормално е, когато президентите на водещите ядрени държави се срещат само в кулоарите на международните форуми.

Надявам се, че процесът на подготовка на съответната среща на върха вече е започнал. Мисля, че центърът на внимание на такава среща трябва да бъде проблемът за съкращаване на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата стабилност. Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне (а именно до това може да доведе крахът на договора за РСМО), преките и косвените последици ще бъдат катастрофални.

Колкото по-близо до границите се разполага това ядрено оръжие, толкова по-опасно е то. Остава по-малко време за взимането на решения и се увеличава рискът от катастрофална грешка. А какво ще се случи с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако надпреварата в ядрените оръжия се възобнови? Страхувам се, че той ще бъде унищожен.

Но ако спасим Договора за РСМО, това ще стане силен сигнал към целия свят, че най-големите ядрени държави разбират своята отговорност и сериозно се отнасят към своите задължения. Всички ще въздъхнат с облекчение, а отношенията между Русия и САЩ най-накрая ще помръднат от мъртвата точка. Убеден съм, че подготовката на съвместното президентско изявление за решимостта на двете държави да спазват Договора за РСМО е реалистична цел. Едновременно могат да бъдат решени и техническите въпроси.

За тези цели в рамките на Договора за РСМО може да възобнови работа съвместната контролна комисия. Убеден съм, че получавайки такъв стимул от двамата президенти, генералите и дипломатите ще успеят за постигнат споразумение. Живеем в неспокоен свят. Особена тревога буди фактът, че отношенията между най-големите ядрени държави, каквито са Русия и САЩ, станаха сериозен източник на напрежение и заложник на вътрешната политика.

Време е да се върнем към здравия разум. Убеден съм, че даже закоравелите противници на нормализирането на руско-американските отношения няма да се осмелят да възразят на двамата президенти. Тези критици няма да имат сериозни аргументи, защото самият факт, че договорът на РСМО действа в течение на 30 години, доказва, че той служи на интересите на сигурността на двете страни и на целия свят.

Във всяко начинание е важно да се направи първата стъпка. През 1987 г. първата крачка в трудния, но изключително важен процес на избавяне на света от ядреното оръжие, стана Договорът за РСМО. Днес се сблъскваме с двойно предизвикателство.

Трябва да предотвратим разпадането на системата от ядрени договори и да спрем негативните тенденции в руско-американските отношения. Настъпило е времето да се направи първата стъпка.

Автор: Михаил Горбачов за „Вашингтон поуст"; превод БГНЕС

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПРЕЗ 1989 г. РУСИЯ БЕШЕ ВЕЧЕ ФАЛИРАЛА и НЯМАШЕ ПОЛЕЗНИ и СИЛНИ ХОДОВЕ, ПРОСТО БЕШЕ в БЕЗИЗХОДИЦА и .... СЕ РАЗПАДНА! ЗАПАДЪТ ОБАЧЕ НАИВНО ПОВЯРВА, ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ СПРАВЕДЛИВО, НЕПРЕСТЪПНО РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО и в БЪЛГАРИЯ! ТОЯ ПЪТ РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА...!

13.10.2017 22:00:37

Анонимен

ТИ ПОВЯРВА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЗАПАДА.

13.10.2017 16:43:30

Анонимен

"Империята на злото" трябва да се раздели с мераците за Световна доминация, а от там и с всичките подлости и интриги, които използва, за да будалка Световната общност! Видя` се, че е немощна и изостанала във всички области от останалия демократичен свят благодарение на управляващите Я цървули! Същият проблем имаме и ние с управляващи...!

13.10.2017 10:37:32

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.