• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Русия и САЩ продължават сътрудничеството за осигуряване на глобална ядрена сигурност

Русия и САЩ продължават сътрудничеството за осигуряване на глобална ядрена сигурност

/КРОСС/ Русия и САЩ носят специална отговорност за осигуряване на безопасността и съхранението на ядрените материали и надеждната им физическа защита, за предотвратяването на тяхното попадане в ръцете на терористични организации. Това се посочва в позицията на руската държавна корпорация "Росатом".
По-конкретно, 14 държави са върнали на Русия свежо и облъчено гориво виксокообогатено с изотопа U-235 от изследователски реактори. С това е отстранен риска от несанкционирано използване на тези материали, включително и риска от потенциална терористична заплаха. Общо от 2002 г. в Русия са върнати 2136 кг високообогатено ядрено гориво, което би било достатъчно за производство на около 85 ядрени оръжия. Това сътрудничество ще продължи и по-нататък - Русия планира да върне свежо и високообогатено облъчено гориво от Узбекистан, Казахстан и Полша.
Трябва да се отбележи, че днес Русия е единствената страна, която е разредила (обработила) 500 метрични тона високообогатен уран до нивото на енергиен уран (или нискообогатен уран, използван в гражданската ядрена енергетика). Тази програма значително намалява качеството на оръжейния материал в глобален мащаб (този материал би бил достатъчен за производството на 20 000 ядрени оръжия). Американската страна трябва да направи подобна стъпка.
Припомняме, че тези и други партньорски програми се ръководят от работна група по ядрена енергетика и ядрена сигурност в рамките на руско-американска президентска комисия. Но през март 2014 г. Държавният департамент на САЩ със съобщение на свой сайт ни уведоми за преустановяване на дейността в рамките на този, по наше виждане, много ефективен механизъм.
Също така по инициатива на американската страна през май 2014 г. бе преустановено изработването на плана за работа между националните лаборатории на САЩ и предприятията от ядрения отрасъл на Русия в рамките на Междуправителственото споразумение за научно-техническо сътрудничество в ядрената сфера, подписано през септември 2013 г. във Виена.
Русия стриктно спазва всички международни норми и правила за осигуряване на ядрена и радиационна сигурност, както и за физическата защита на ядрените установки и материали на своята територия. Всички необходими дейности са административно и финансово осигурени от правителството на Русия.
Ние сме твърдо убедени, че използването на ядрената енергия е стратегическа област, която има много дълъг жизнен цикъл. Тя не може и не трябва да зависи от ситуационните изменения на политическата конюнктура.
Ние ще бъдем готови за възобновяване на сътрудничеството, когато за това бъде готова и американската страна - разбира се на основата на равноправие, взаимна изгода и взаимно уважение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Стига бе глупак. Ти май не четеш за какво става въпрос.

25.01.2015 19:22:19

Анонимен

Русия е нагла и измамна ! Няма морал, няма достойнство ! Иначе пълзи и се кълне, че е желателна да я приемат, да работят с нея, да споделят технологии, но в същото време е коварна и недружелюбна ! Сега потайно подпомага Иран, за да успее да се сдобие с Ядрена бомба, същото е и със Северна Корея, но времето е пред нас ...! Икономическата изолация трябва да продължи и се задълбочи ! Какво повикало - такова се обадило !

25.01.2015 17:15:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.