• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Вигенин: София има нужда от промяна в модела на управление и Манолова има потенциала да я донесе

Вигенин: София има нужда от промяна в модела на управление и Манолова има потенциала да я донесе

/КРОСС/ Протестите срещу номинацията на Иван Гешев са прецедент на намеса в съдебната власт. А ако утре главният прокурор се намеси в избора на министър-председател?

С набързо взетата оставка на Пламен Георгиев ГЕРБ се отърва от трупа в мазето, но уликите остават

Разделението на властите е фундамент на демокрацията, не може партии да се месят в избора на нов главен прокурор

Правителството отдавна не зависи от "Обединени патриоти". Взаимодейства все появно с ДПС, а при нужда ползва и "Воля"


- И последният работен ден на парламента завърши със скандал покрай гласуването на оставката на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Изненада ли ви тя и защо отново бе нарушен бонтонът между управляващи и опозиция?
- Не ме изненада оставката, защото положението на Пламен Георгиев беше неспасяемо и това беше ясно за всички. Още преди месеци, когато бяха променени изискванията за председателя на КПКОНПИ, стана ясно, че се готви смяна и вероятно фаворитът на управляващите за поста не покрива критериите, заложени в закона. Изненада ме обаче начинът по който оставката бе пробутана в Народното събрание - извънредна, последна точка, вкарана набързо в последния възможен момент. ГЕРБ искаха да избегнат дискусия, да замажат проблемите около КПКОНПИ, да се отърват набързо от трупа в мазето. Е, успяха, но уликите остават завинаги.

- Тази сесия май мина под знака на президентското вето. Защо Румен Радев налага вето на почти всеки закон на управляващите? И не се ли превърна той по-отчетлива опозиция на управляващите от БСП?
- Румен Радев изпълнява конституционните си правомощия. Предишните президенти гледаха на ветото по-скоро като крайна мярка. Радев редовно дава втори шанс на управляващите, но те никога не се възползват от него, предпочитат да водят окопна междуинституционална война с него. БСП има други задачи и функции - не само води битки в парламента, но и дава алтернативи. Определено не се състезаваме с президента за купата на опозицията.

- Как приключва БСП този политически сезон - завръщането в парламента по-силна ли направи опозицията?
- Мястото на парламентарната опозиция е в парламента. Напускането в различните му форми е крайна мярка. Нашето отсъствие имаше определени резултати, но връщането беше правилна стъпка. Понякога демонстрираме сила с отсъствието си, но в дългосрочен план силата ни се гради и доказва в законодателните предложения, дебатите, отчетливото присъствие с послания и позиции. Да, днес сме по-силни от вчера.

- На Бузлуджа направихте заявка за местната власт. В каква кондиция тръгва БСП към изборите тази есен след всички сътресения, които преживя?
- Не искам да прозвучи наивно, но сътресенията понякога дават възможност на всеки един да се огледа, да си направи равносметка, да помисли повече върху действията си. БСП е жив организъм, пред очите ми са минали много подобни моменти и от тях не сме излизали отслабени. Точно защото опонентите ни вече знаят това, те се опитаха да ни смачкат финансово - драстичното орязване на субсидиите в средата на годината и отварянето на възможността за неограничени дарения от бизнеса, които, естествено, ще отидат при управляващите, цели да не ни даде възможност за равнопоставено участие в местните избори. Отмяната на машинното гласуване е третата стъпка в създаването на възможно най-благоприятна среда за ГЕРБ. Заражда се диктатура, но именно в тези условия ние ще дадем най-силен отпор.

- Вашият регион - Ямбол, бе сочен сред отличниците на БСП на евровота, но каква е ситуацията в останалите региони?
- Няма предварително спечелени или загубени избори, нито пък може да се правят сравнения между различни видове избори. И все пак, макар и изгубени, евроизборите показаха добри изходни позиции на БСП в над 200 общини. При добри кандидати, разбираеми платформи и единство в организациите може да изненадаме ГЕРБ на много места. Срещу нас се изправя огромен финансов и организационен ресурс, но желанието на гражданите за промяна често надделява - спомням си добре 1999 г., когато предвиждаха победа на БСП само в 6 общини, а ние спечелихме половината областни центрове. В област Ямбол към днешна дата сме създали една конструктивна среда, в която личните амбиции са впрегнати за постигане на общата цел, разчитам този дух да бъде запазен и занапред.

- Как ще мотивирате разочарованите от ръководството да работят на изборите? След конгреса, на който Нинова оттегли оставката си, партията продължава да бъде разделена. Вместо диалог, какъвто обеща лидерката, май върви чистка на опозиционерите - Кутев бе свален като шеф на комисия, снехте доверие от Гуцанов във Варна...
- Диалог е различно от безпринципно съглашателство, с второто няма да излъже никого. Председателят има право да очертае тази граница - как да държиш в екипа си хора, които не само не споделят вижданията ти, но и системно работят срещу теб? Факт е, че Нинова има 4-годишен мандат, последното заседание на конгреса категорично подкрепи нейната линия и тя иска да я продължи. Вярно е, че с действията си, често твърде резки, Нинова си отвори не един и два фронта, но заедно с това изкара на показ една нехигиенична политическа всеядност на част от т.нар. опозиционери, която лично за мен е разочароваща.
Няма да влизам в спора дали кокошката, или яйцето е първо, но във всеки конфликт има две страни и ако има очакване към Нинова да бъде по-отворена към диалог с вътрешните опоненти, то по същия начин и несъгласните с нея могат да проявят повече конструктивизъм, особено тези, които днес я обвиняват за грехове, които тежат още по-силно на техните рамене. Мисля, че много от възникналите спорове и проблеми са преодолими, и ще помагам това да се случи, стига да е налице желание. Иначе местните избори не са партиен конгрес, става дума не за бъдещето на Нинова, а за бъдещето на града, селото, общината, в която социалистите живеят, и мотивацията не идва "отгоре", а отвътре.

- Мая Манолова все още мълчи дали ще се кандидатира за кмет на София. С вече обявената подкрепа за нея дали БСП не ѝ играе лоша шега, дали няма да отблъсне този т.нар. протестен вот и да попречи за евентуално разширяване на ветрилото на нейната подкрепа?
- Едва ли има някой, който да не свързва Мая Манолова с левицата. В същото време като омбудсман тя показа енергия и способности да решава конкретните проблеми на хората. И ние бихме застанали зад нея именно заради това. София има нужда от промяна не само в лицата, но и в модела на управление, и Манолова има потенциала да донесе тази промяна. Зад такава обща кауза могат да застанат и центристи, и десни, без нашата ясна и безкористна подкрепа каузата не би успяла.

- Управляващата коалиция претърпя сътресения. Драмите в "Обединени патриоти" могат ли да разклатят кабинета?
- Правителството отдавна не зависи от "Обединени патриоти". Те са сбор от депутати, които са важни - донякъде само като бройка. И те ще крепят мнозинството докрай, защото след следващите избори просто няма да ги има в залата. Но ние виждаме също все по-явното взаимодействие на ГЕРБ с ДПС по всички ключови за управляващите гласувания. При нужда мнозинството ползва и "Воля", която иначе се прави на опозиция. При толкова патерици и бастуни правителството може да падне само ако само̀ пожелае това.

- А протестите в последните дни срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор? Много хора правят аналогия на тези протести с онези срещу кабинета "Орешарски", вие виждате ли такава? БСП ще се присъедини ли към тях?
- Всяка гражданска активност заслужава внимание, защото показва ангажираност към проблемите. Някои правят аналогии, даже в социалните мрежи прочетох мнения, че номинирането на Гешев за главен прокурор било като номинирането на Пеевски за председател на ДАНС. Но за мен ситуацията е съвсем различна. Да, аз лично смятам, че Гешев не е безспорен кандидат, че не биваше да се допуска състезание с един кон. Но фундаментален принцип на демокрацията е да се спазва разделението на властите, да се уважават конституцията и законите - закони, приети точно от тези, които днес най-силно негодуват. Затова политическата и още повече партийна намеса в избора на главен прокурор ме притеснява. Ако създаваме такива прецеденти по целесъобразност, какво ще кажем утре, ако главният прокурор се намеси в избора на министър-председател примерно? Не бих препоръчал участие в протестите. Но бих работил за промяна в законодателството, което да предвиди по-голяма отчетност на главния прокурор, това е част от нашите виждания за развитието на съдебната реформа.

- Ако все пак тези протести разклатят властта, как ще се отразят на държавата едни предсрочни парламентарни избори - 3 вота в една година? И възможно ли е да доведат до промяна в конфигурацията на парламента?
- Не бих разсъждавал над подобна хипотеза. Властта може да бъде истински разклатена само от тежка загуба на ГЕРБ на местните избори, последвана от големи социални протести. Ако има нови парламентарни избори, те няма да се състоят тази година. А дотогава много неща ще се променят, трудно е да се предвиди кои ще бъдат сериозните играчи на политическия терен извън обичайните БСП, ГЕРБ и ДПС.

- Как ви изглежда пленарната зала от трибуната? И какъв шеф е Цвета Караянчева, след като сега като зам.-председател я опознавате по-отблизо?
- От трибуната виждаш като на длан реакциите на парламентарните групи, емоциите на колегите. Рано ми е да правя обобщения или да изпадам в откровения, но сякаш се променя възприятието ми за Народното събрание като институция - не толкова като сграда или зала, а като хора, личности, събрани да решават проблемите на България. Различно усещане. Но като на всеки човек, въпреки немалкия ми вече парламентарен опит, ще ми бъде нужно известно време, за да се адаптирам към новата позиция и да бъда истински полезен. Отговорността е голяма, особено към колегите от ПГ на БСП, които ме номинираха за поста. А иначе с Караянчева работихме активно по време на българското председателство на Съвета на ЕС, познаваме се добре, така че няма с какво да се изненадаме тепътва.

- Какъв е погледът ви за това, което се случи в ЕС - изборът на Урсула фон дер Лайен беше компромисен, каква Еврокомисия вещае той - силна или слаба?
- Аз съм много разочарован от начина, по който бяха определени водещите фигури за новия мандат на институциите, особено по отношение на председателя на Еврокомисията. Това само по себе си подкопава демократичната легитимност и връзката с гражданите. Урсула фон дер Лайен трябваше да бъде отхвърлена от Европарламента и топката да се върне в Европейския съвет, с надежда този път да постъпят правилно. Вместо това тя беше утвърдена, но само с няколко гласа повече от необходимото за избора. Тази полуподкрепа показва разделението в Европарламента и вещае трудни дни за Еврокомисията. Така наред с видимо ограничените лидерски качества на Урсула фон дер Лайен ЕС получава точно обратното на това, от което се нуждае. На визионерство, лидерство и самочувствие в Брюксел ще се надяваме чак след 5 години. Дано ме опровергае.

- Европейската левица тежко преглътна този избор и всъщност основните обещания на Фон дер Лайен бяха именно към социалистите. Ще стане ли Европа по-социална?
- Аз мога само да се надявам, че след като обеща всичко на всички, Урсула фон дер Лайен ще може да изпълни поне част от ангажиментите. Въпреки писмените гаранции към ПЕС аз не видях основателна причина социалистите да я подкрепят. Те така или иначе останаха разделени в гласуването, но ако цялата група беше отхвърлила кандидатурата ѝ, днес разговорът щеше да е различен. Но аз съм бил евродепутат, зам.-председател на групата на социалистите и знам от опит, че понякога в Брюксел надделяват едни аргументи, а в столиците на страните членки - други. Сега съм в София и ми се струва, че погледът от тук е по-ясен.

- Българският еврокомисар ще е Мария Габриел. Какъв ресор очаквате?
- По принцип еврокомисарите не получават един и същ ресор в две поредни комисии, но Габриел има шанса да продължи, защото тя просто довърши мандата на Кристалина Георгиева. Разбира се, отговорностите в сферата на дигитализацията и киберсигурността звучат донякъде комично за представител на страна, в която цифровите умения са най-слаби в целия ЕС, в пъти по-ниско от водещите страни, в която електронното управление едва крета, ключови системи се сриват редовно, а личните данни на 5 млн. живи и мъртви станаха публични след пробива в НАП. Е, може пък това да се приеме за своеобразно насърчение към нас.

- Къде ще сте през ваканцията - на родното море или в чужбина?
- Както всяка година, със семейството ми ще бъдем във Варна, откъдето е съпругата ми. Ще си оставим обаче и една седмица за приключения в българските планини, още не сме уточнили маршрутите.

 

в. 24 часа

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Комунистите печелят само при бедствия, катастрофи, бедност. Не случайно говорят за "световният пожар", който щял да донесе " светлото бъдеще". При доволен народ те нямат хранителна среда. Ерго, те имат интерес от бедна България и нещастни българи. Повод за размисъл при дебилите, доколкото могат.

03.08.2019 19:10:35

Комуниста е свиня

На този умствените умения са най-слаби

02.08.2019 13:58:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.