• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Конашенков: На 22 май американският разузнавателен самолет можеше да се сблъска с пътнически над Японско море

Конашенков: На 22 май американският разузнавателен самолет можеше да се сблъска с пътнически над Японско море

/КРОСС/ Американският разузнавателен самолет RC-135, приближил се на 22 май до границите на РФ в Японско море, е създал опасност за пътнически самолети на компаниите KLM и Swiss, заяви в сряда пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Той припомни, че разузнавателният RC-135, излетял от база Кадена в Япония, е летял с изключени транспондери на височина около 10 метра.

„При приближаването на държавната граница на Руската федерация самолетът-разузнавач RC-135 е пресякъл международната въздушна линия, по която са пътували в това време два пътнически самолета – на холандската авиокомпания KLM (Токио – Амстердам) и швейцарската Swiss (Токио – Цюрих)”, заяви Конашенков.

По думите му екипажът на борда на Swiss е съобщил на руските диспечери, че наблюдава движещ се в насрещния курс четиримоторен турбореактивен самолет с неизвестна принадлежност. Преценили ситуацията, в 05:41 ч. диспечерите дали команда на пътническите самолети да се снижат, заяви генералът.

„В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския военен самолет бе създадена опасност от сблъсък с пътнически самолети на холандската авиокомпания KLM и швейцарската Swiss“, отбеляза той.

„Полетите на американските разузнавателни самолети и в частност, на турбореактивния RC-135, в близост до източните граници на Руската федерация не са нещо необичайно и се извършват почти ежедневно. Този път обаче, изпълнявайки маневри до международната въздушна линия, американският разузнавач създаде реална опасност от сблъсък с пътнически самолети, което можеше да доведе до катастрофални последици“, подчерта генералът.

Заради инцидента над Японско море американският военен аташе бе извикан в руското министерство на отбраната в понеделник. От ведомството съобщиха, че са „обърнали внимание на необходимостта от приемане на мерки за изключване на подобни ситуации“ при полетите на американските разузнавателни самолети в близост до границите на Русия. Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ съобщи, че RC-135 не е създавал риск „за каквито и да било самолети, които е възможно да са се намирали в близост до траекторията на полета“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо руски самолети не доближават границата на Кравария.Нали Русия била заплаха за международният мир.От всички действия на краварите се вижда кой заплашва мирът и кой е агресора.Каквото и да правят краварите както и да натискат Европа и светът против Русия,не могат да я спрат.Змията хапе най-много когато вижда ,че времето не е в нейна полза.

26.05.2016 11:02:05

Анонимен

Нормална ежедневна пиндостанска наглост. Време е за по-твърди действия, понеже опитът с ЮК-боинг от 80-те години на миналия век е печален. А американските диваци нямат цивилизоване (не са извлекли никакви поуки от предишни конфронтации), ерго - методите трябва да се сменят към по-безкомпромисни.

26.05.2016 08:45:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.