• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Предлагат шефове на ДАНС и ДАТО и главен секретар на МВР

Предлагат шефове на ДАНС и ДАТО и главен секретар на МВР

/КРОСС/Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков внася за обсъждане на правителственото заседание няколко кандидатури за главен секретар на ведомството. Той обяви намерението си преди по-малко от седмица, без да посочи конкретните кандидатури.

Ще стартираме процедура, съобразно новите правила на променените закони за ДАНС, МВР и за СРС-тата. Ще предложим на президента имена, които да назначи за председател на ДАНС, главен секретар на МВР и ръководител на Държавната агенция "Технически операции". Законите са категорични, трябва да има нова процедура, заяви Вучков.

Новата правна рамка изисква нова процедура за назначаване, но не прекратява 5-годишния мандат на сегашният главен секретар Светлозар Лазаров. Правителството трябва да назначи също председател и заместник-председател на Националното бюро за правна помощ.

Пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов припомни какво се промени в процедурата:

Освен че се върна балансиращата функция на президента и неудачни кандидатури могат да не бъдат одобрени от него. Второто съществено нещо е, че се завишиха критериите за заемане на такава длъжност. Промените, които бяха направени от правителството на Орешарски, бяха толкова абсурдни, че за председателя на ДАНС даже няма изискване за професионален стаж на ръководна длъжност. За главния секретар това изискване беше занижено, че то беше сведено до две години професионален стаж на ръководна длъжност. Тези неща бяха коригирани и сега се очаква МС да предприеме действия по освобождаване на сегашните лица, заемащи тези длъжности и да предложи на президента лица, отговарящи на тези завишени критерии. Освен тези критерии става дума и за обществено доверие, с което се ползват. Едва ли трябва да припомням за операцията в Лясковец и случая "Червеи".

На въпрос, ако премиерът реши все пак ръководствата на тези ключови позиции да не бъдат променени, Славов отговори, че позицията на Реформаторския блок не се е променила:

Още при приемането на Закона ние държахме в него да остане тази разпоредба, която предвиждаше задължителна смяна на ръководствата. Но за съжаление това беше оттеглено от вносителя в зала и падна тази разпоредба. Ако тя беше останала, нямаше да го има този диалог. Това, което можем да направим, е да настояваме. Но, ако МС не предприеме тези действия, остава нова законодателна инициатива, която да ги задължи в бъдеще това да се случи. Аз се надявам да бъде проявен разум и да се чуе гласът на обществото. Излезе докладът на Националното бюро за контрол на СРС, който показва, че изобилстват нарушенията. Коментарите, които премиерът направи за тези лица и качествата им, бяха преди голяма част от разкритията да добият публичност. Разумното решение е да се преосмисли отговорността на тези лица за случилите се проблеми и да се помисли за лица, отговарящи на обществените очаквания и на професионалните изисквания и качества. Мисля, че такива хора ще се намерят. Надявам се решенията в държавата да се взимат на база на факти и обстоятелства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.