- 29 Март 2024 |
- USD / BGN 1.8091
- GBP / BGN 2.2873
- CHF / BGN 2.0027
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 17°C
"Есен в буркани" в Търговищко
22 Септември 2017 | 12:03
/КРОСС/ Край търговищкото село Осен днес започва празникът с изложба на местните читалища, който тази година носи любопитното название "Есен в буркани", съобщава БНР. Организаторите ще зарадват посетителите с много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се, и народни танци и музика:
"Разликата е, че тази година темата е с надслов "Есен в буркани". Ще има изложение на домашно приготвена зимнина, художествено аранжирани кътове с пресни плодове и зеленчуци, ще има и читалища с техните характерни празници - на мекицата, на баклавата и гюзлемето. А читалището в село Дългач, например, ще се представи с изработени предмети под формата на плодове и зеленчуци.
Ще има демонстрации, дегустации на сладка, на туршии. Празник на мекицата организира читалището в село Буховци - те ще се представят с месене, дърпане, пържене на мекици, а освен това и с изложба на различни видове сладка, които се поднасят с хапването на вкусна митница".
А защо точно мекица - обясняват кметицата на село Буховци Здравка Бонева и една от най-добрите майсторки на тестеното изделие Недялка Гецова:
"Популярна, лесно се прави - всяка българска жена може да прави мекици. Голямото количество мазнина - това ги прави по-вкусни.
Важното е да му намериш, както бабите казват, майсторлъка - отначало да го за забъркаш, да втаса добре и след това се пържи и се яде".
Фатме Ахмедова, която е секретар на читалището в село Драгановец, разказа, че ще се представят на празника с баклави и гюзлемета:
"Жените от селото се събрахме и решихме да е празника на баклавата, тъй като ги баклавата е сладка - и на делник, и на празник събира всички хора на една маса да си хапнат сладко и сладки приказки да си кажат.
В село Осен ние ще участваме и със зимнини, но ние от Драгановец, тъй като вече станахме популярни с баклавата, ще изнесем някоя и друга тава баклава, но повечето ще наблегнем на гюзлемето - там ще ухае на топли гюзлемета, който иска, ще опита от нашите гюзлемета, ще видят на място как се прави - как се точат кори, как се пече и ще си куснат".