• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Руснаци се заселват във Великотърновско

Руснаци се заселват във Великотърновско

/КРОСС/В Ново село братушките приготвят консерви, варят ракия и се радват на спокоен живот, пише великотърновският вестник "Борба".

Руснаците са новите британци на пазара на имоти. Доста семейства от бившия СССР вече започват да се заселват във Великотърновско, а брокери доволно отбелязват бум в сделките, който идва след доста години застой. В Ново село вече се оформя стабилна руска колония и там вече живеят десетина братушки, а само през последната година къщи са си закупили три фамилии, разказва кметът Христо Христов.

Един от първите заселници тук е Елена Абрамчик. „Аз съм от СССР, така запишете, иначе съм с латвийски корен. Гордея се, че съм от Съветския съюз и мога да кажа, че когато бяхме единни, живеехме най-добре. Имам българско ЕГН, но живея без гражданство. Това ми тежи най-много и ми пречи, например, да взимам пенсия. България е прекрасна и красива, затова съм тук", разказва дамата, която даже е започнала работа по програма „Сигурност" като охранител в Ново село. „Това е една програма, която работи добре. В нея се включват социално слаби и безработни, а задачата им е да бдят за нередности и да алармират органите на реда. В останалото време почистват и леля Елена, както и другите й две колежки вършат огромна работа", обяснява кметът Христов.

Семейство Орешини от града на Ленин запленени от българското село

„Идваме от Уляновск. Това е град на река Волга и в него е роден Владимир Илич Ленин. Искахме спокойствие, избирахме дълго къща, гледахме чудни места, но решихме да е тук заради природата. Все повече наши сънародници идват да живеят в България. Няма езикова бариера, културата ни е сходна, а животът евтин и спокоен", разказва 45-годишната Алевтина Орешина. Заедно със съпруга си Алексей наскоро са купили изоставена къща в Ново село. Имотът даже е претърпял пожар, чиито следи личат и досега. Алевтина е дългогодишен служител в метрото и получава пенсия около 1000 български лева. Съпругът й пък е електроинженер.

„Урожай", отговаря ни усмихнатата рускиня на въпроса с какво точно се занимава в това българско село. Край нея снове семейната овчарка Миша и й помага, като донася отдалечени предмети в двора. Жената е подредила грижливо цялото си стопанство. Разказва, че тази година са се радвали на прекрасна реколта от тиквички, домати, боб, дини, от които приготвя вкусни консерви.

В унисон с типичното руско гостоприемство бърза да ни поднесе под лозницата в двора си типична руска закуска - пържен хляб с бурканче хрян, пресни зеленчуци и... неизменната чаша ракия. „Ядем такава закуска и не боледуваме, малко е странна, но черпим и българите и им харесва", обяснява на свой ред съпругът й Алексей. Мъжът ни отваря, пременен в дреха с герба на Руската федерация. Отскоро той е отворил малка работилница и поправя в нея дефектирали електроуреди. Докато вдига тост с нас, Алевтина обяснява как приготвя своя консервен шедьовър - стерилизираните краставички. „Набрахме много краставички от градината. Във всеки буркан слагам лъжичка сол, 2 супени захар, чесън, оцет, пипер и бахар."

Тази година съпругът й Алексей пък за пръв път варил ракия в местния казан. „Не пия. Знам, че емблемата за всеки руснак е водката, но просто съм такъв - не обичам алкохол. Ракийка обаче започнах да правя и ми харесва. Черпя приятели, като дойдат на гости", обяснява той, докато гали възедричкия си четириног приятел Миша.

Орешини са успели да научат добре български език само за месец. „Защо дойдохме ли? - прекрасна вода, земя, гледки и чудесни и гостоприемни хора. Разбираме се с всички и си ходим на гости", добавят двамата. Алексей повдига и политическа тема, изказвайки недоволството си от Владимир Путин. „Не е добре, че гледа да води войни. Не харесвахме и това, че там цените се вдигат доста, а тук си стоят на едни нива", мотивира се той, но бързо сменя темата и обръща пак на „българските красоти".

Корабен механик от Мурманск чака постоянно жителство в Ново село

Владимир и Мила Гудилови са пресни новоселчани. След като се пенсионират, двамата решават да се отдадат на спокойствието в наше село. Така стигат до великотърновското Ново село, където си купуват къща. Дълги години мъжът е изкарвал прехраната си като корабен механик. Мила пък е била учителка в местна гимназия. Двамата взимат по около 1000 лв. пенсии, които им стигат да живеят много добре в България. Свободното си време запълват с работа в градината и разходки. Предстои им обаче кратко връщане в Мурманск, за да си оформят документи за пенсии и пребиваване у нас.

В още няколко села във Великотърновско вече масово започват да се заселват руснаци. Част от братушките в Ново село не крият, че желаят да развият селски туризъм и да посрещат свои сънародници при нас. За разлика от британците, руснаците са доста по-платежоспособни и ценят и обичат България, разказват новоселчани. Братушките са гостоприемни и умеят да се веселят, затова всички ги обичат и им се радват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.