• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Бивш шеф на Google: Интернет ще се раздели на две

 Бивш шеф на Google: Интернет ще се раздели на две

/КРОСС/ Бившият изпълнителен директор на Google и настоящ шеф на компанията-майка Alphabet - Ерик Шмид, заяви, че до 2028 година интернет ще се раздели на две части. Едната ще бъде контролирана от САЩ, а другата от Китай, съобщава CNBC.

Шмид направи прогнозата си по време на частно събитие в Сан Франциско, организирано от инвестиционната компания Village Global VC. Инвеститори в нея са имена като Джеф Безос, Бил Гейтс, Даян Грийн и самият Ерик Шмид. По време на събитието икономистът Тайлър Коуен пита дали има шанс интернет да се фрагментира през идните години.

"Отчитайки сегашните събития, то интернет няма да се фрагментира изцяло, а по-скоро ще се раздвои. Ще има две части - една водена от САЩ и една от Китай", отвръща Шмид.

Бившият шеф на Google нарича "феноменални" броят на компаниите в Китай, услугите, които са изградили и състоянието, което са успели да натрупат.

"Китай няма никакво намерение да оставя интернет в ръцете на САЩ", заявява Шмид.

Според него от азиатската страна ще произлязат чудесни услуги, но те биха били опасни за западния свят и САЩ, заради стриктният контрол и цензура в Китай.
"Вижте начина, по който инициативата "Един пояс - един път" работи в около 60 държави - това е перфектна възможност тези страни да започнат да взимат инфраструктурата, която Китай има, в замяна на загуба на част от свободата си", казва Шмид.

Междувременно обаче Google се опитва да навлезе на китайския пазар, като дори разработва цензурирана версия на търсачката си, която да отговаря на правилата в азиатския гигант.

Интернет активисти, като Джулиан Асандж обаче твърдят, че още от началото на века интернет е загубил своята свобода и става все по подчинен на методите на контрол на големите ИТ корпорации и правителството на САЩ. Според хакерите нито една от двете части на интернет няма да бъде напълно свободна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.