• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Руската армия поръча хиляди танкове и самолети

Руската армия поръча хиляди танкове и самолети

/КРОСС/ Руската армия е поръчала над 1000 нови летателни машини и хиляди танкове през последните няколко години в рамките на мащабни модернизационни усилия на фона на напрежението със Запада, обяви в парламента руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Шойгу се похвали с постиженията на военните за шестте години, откакто той заема този пост. В изказване пред депутатите в руския парламент той заяви, че въоръжените сили са станали изключително мобилни, както и че са способни да демонстрират мощ в далечни райони.

Шойгу отбеляза, че между 2012 и 2018 г. армията е получила над 1000 бойни самолети и щурмови хеликоптери и над 3700 танка. Той добави, че въоръжените сили са получили 109 междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране, както и 108 с базиране на подводници. По думите му са сформирани и десет бригади, въоръжени с най-усъвършенствани ракети с малък обсег "Искандер".

Шойгу заяви, че кампанията в Сирия, която Русия води от 2015 г., е демонстрирала руската военна мощ и е позволила на армията да изпита в реална бойна обстановка новото си въоръжение, включително крилати ракети с голям обсег, изстрелвани от кораби и от въздуха.

Той отбеляза, че с бързи темпове се е увеличил и арсеналът на армията от безпилотни летателни апарати, артилерийски снаряди с лазерно насочване и други прецизни оръжия.

Министърът подчерта, че наброяващият 1 милион души личен състав на армията включва около 400 000 професионални войници и сержанти, сериозна промяна за въоръжени сили, които в близкото минало разчитаха изключително на наборна военна служба, отбелязва Асошиейтед прес.

Шойгу заяви, че нарастването на броя на професионалните войници е позволило на армията да сформира 136 батальона с изцяло професионален личен състав. Подобни батальонни тактически групи са основните тактически подразделения, което позволява на въоръжените сили да се разгръщат бързо в даден район. Той каза, че всяка бригада или полк в руската армия сега разполага с по два батальона професионални войници и един, съставен от наборници. Министърът добави, че наборници не се пращат на бойни мисии.Батальонните тактически групи изиграха ключова роля при анексирането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 година. Украйна и Западът също така обвиниха Русия, че праща свои военнослужещи в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна - твърдения, които Москва отрича, отбелязва Асошиейтед прес.

Шойгу спомена и усилията на армията да укрепи присъствието си в Крим. Той отбеляза също, че въоръжените сили са разширили присъствието си в Арктика чрез разполагането там на 475 обекта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.