• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Александър Симов: Най-важният въпрос за българската демокрацията е изборите да бъдат честни

Александър Симов: Най-важният въпрос за българската демокрацията е изборите да бъдат честни

/КРОСС/ "Най-важният въпрос за българската демокрацията е изборите да бъдат честни и гласът на всеки да бъде отчетен". Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов. Той обясни, че по време на дебатите по Изборния кодекс, продължили 16 часа в пленарна зала, освен битката за преференциите, левицата е изтъкнала още няколко важни условия за честността на вота - машинното гласуване; в комисиите да се гласува с 2/3 мнозинство, както досега, а не с обикновено 50+1; възможността за касационна жалба до Върховния касационен съд. "Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество. То не случайно реагира на цирковете, които разиграват ГЕРБ и Борисов", заяви социалистът. Той подчерта, че вчера се е провел граждански протест пред НС на хора от целия политически спектър. "Те се събраха, за да кажат, че имат изострена чувствителност към изборните правила", каза депутатът.
Александър Симов подчерта, че до онзи ден ГЕРБ са приемали предложението на ДПС за повишаване на прага на преференциите, с което те стават недостижими. Според него от думите на Цветанов е станало ясно, че има договорка с ДПС да работят заедно, за да приемат правилата, които те искат "Сега вече ГЕРБ не приемат предложението за преференциите. Този политически стил, лично аз, не го разбирам. Това е цирк", категоричен бе той. Симов подчерта, че пред очите ни е било извършено едно посегателство над демокрацията и БСП е била единствената парламентарна сила, която му се е противопостави в пленарна зала. "По важните теми ГЕРБ и ДПС бяха тандем и това се вижда по гласуването им в зала", коментира той.
На въпрос, при това положение, с кой би се коалирала евентуално БСП след изборите, Симов заяви, че този въпрос не стои пред партията в момента. Той подчерта, че на заседанието на НС на БСП е взето решение- коалицията да се яви на изборите с настоящия си състав. "Пред нас има два въпроса в момента- да се представим добре на изборите и да направи така, че тези избори да са честни и да се проведат по ясни и демократични правила, затова ще търсим общ фронт с други партии и сдружения. Ние не влизаме в договорки. Ще се борим- гласът на всеки българин да бъде зачетен", заключи Александър Симов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.