• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Постигнато е съгласие за мир в Сирия

Постигнато е съгласие за мир в Сирия

/КРОСС/ Международната група за подкрепа на Сирия постигна съгласие за план за спиране на конфликта в страната, съобщиха световните агенции. Това стана в Мюнхен, преди редовната лидерска среща по сигурността.

На срещата участваха представители на Русия, САЩ, Египет, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Ирак, Иран, Италия, Йордания, Катар, Ливан, Оман, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, както и ЕС, ООН и Лигата на арабските държави.

Примирието в Сирия трябва да започне след седмица, а междусирийските преговори за политическото разрешаване на кризата могат да се възобновят още до края на този месец, предаде ТАСС.

"Досега зовяхме за спиране на огъня, днес постигнахме рамка със срокове за неговото прекратяване", заяви американският държавен секретар Джон Кери. Той каза още, че примирието няма да се прилага в борбата с групировките "Ислямска държава" и "Ан Нусра".

"Прекратяването на конфликта ще стане възможно ако всички страни спазят поетите ангажименти. Имаме обещания на хартия, сега е ред на действията", допълни Кери.

На преговорите в Мюнхен членовете на международната група за поддръжка на Сирия достигнаха до извода, че за преодоляването на кризата в Сирия е нужно да си сътрудничат с Русия, каза на пресконференцията още държавният секретар на САЩ.
„Ние се съгласихме с това, че няма начин да бъде постигнато примирие и да се оказва хуманитарна помощ без сътрудничеството на всички членове с Русия", посочи той. Кери подчерта, че страните са се разбрали да работят върху различните направления, включително военното.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази увереност, че световните лидери са постигнали чудесен резултат.

Целева група за Сирия ще определя кои райони в страната са под контрола на терористични организации, уточни Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Искам да поясня договореността, че мандатът на тази целева група ще включва определянето на общите подходи относно тези територии, намиращи се под контрола на „Ислямска държава", „Джебхат ан-Нусра" и други терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност на ООН", каза руският министър.

Той съобщи още, че участниците на срещата в Мюнхен са се договорили хуманитарният достъп да бъде открит за всички селища в Сирия, без изключение.

„По хуманитарните въпроси ние сме доволни от това, че днес успяхме да се договорим за принципното им разрешаване. За това, достъп да бъде осигурен на цялата територия на Сирия, във всички без изключения обсадени райони. Това ще се прави комплексно, за да няма дискриминирани", каза Лавров.

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер заяви, че първите доставки на хуманитарна помощ в Сирия ще се осъществят до края на тази седмица.

От сирийската опозиция заявиха, че ще участват в мирните преговори в Женева, ако съгласуваният от Международната група план започне да се прилага на практика. Информационните агенции цитират изявление на представителя на Висшия комитет за преговори Салим ал Муслат.

Ако видим действия и изпълнение, скоро ще се срещнем с вас в Женева, е казал ал Муслат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А бомбардировките. Халифатът участвал ли е в преговорите. Или са си имали представители.

12.02.2016 11:56:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.