• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

БНБ: Случващото се в Гърция не засяга стабилността на българската банкова система

БНБ: Случващото се в Гърция не засяга стабилността на българската банкова система

/КРОСС/Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, уверяват от БНБ. 

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава, че българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.
Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство; негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система - росочват още от банката. 
Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България, категорични са от БНБ.   
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Междувременно стана ясно, че и днес в Гърция банките ще останат затгворени. 

Правителството на Алексис Ципрас въведе контрол върху движението на капитали. Ципрас обяви, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната, в което настоява за преразглеждане и отмяна на решението за прекратяване на помощната програма за Атина.

Банките ще бъдат затворени, като се въвежда ограничение върху тегленето на банкомати в размер на 60 евро на ден, изключение има само за тегленето на пенсии, които може да се получат в целия им размер. Туристите, които ползват банкови карти, издадени извън Гърция, не попадат под действието на мерките. Редица европейски държави, сред които и България, препоръчаха на гражданите си, пътуващи за Гърция, да имат в наличност достатъчно евробанкноти в брой, с оглед очаквани евентуални затруднения в банковата система на Гърция в следващите дни.

Днес министърът на външните работи Никос Кодзиас свиква среща на дипломатическите представители в Атина на страните от Европейския съюз.

В телефонен разговор американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната.

Гръцката криза ще бъде тема на пресконференция в Брюксел на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темата ще се обсъжда на правителствено и партийно ниво в Германия и Франция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.