• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ниските тол такси са лошо решение за жп транспорта у нас

Ниските тол такси са лошо решение за жп транспорта у нас

/КРОСС/ "Приетите вчера тол такси са реверанс към нашите транспортни фирми поради това, че те ще претърпят загуби от пакета "Макрон", който сам по себе си не е лош, но за нас е твърде рано да го прилагаме. В същия момент така железопътният транспортът е поставен пред проблем. Идеята на тол системата бе част от товарите - 25-30%, да се прехвърлят на жп транспорта", заяви инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Обхватът на тол системата е спорен момент. Размерът на тол таксите ще бъде между 0.03 - 0.20 лв. на километър в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Става въпрос за автомобилите най-нисък клас, които са най-старите, шумните и замърсяващите. Тарифата се определя от класа вредни емисии и от шума и от натоварването от автомобилите".

Инженер Ишев взе отношение и по темата за "недомислието, възникнало в процеса на уточняване на обхвата на тол системата за тежкотоварните автомобили и за електронните винетки за леките автомобили".

"Ние считаме, че в границите на урбанизираните територии не трябва да се плаща тол такса, нито електронна винетка. Извън тях трябва да има символично заплащане".

"Проблемът засяга и градове извън София, където производствените предприятия понякога са извън урбанизираните територии", посочи гостът.

Ишев коментира новината, че днес организира втората част на “АВТОМОБИЛЕН ФОРУМ-2020” на тема подготовка на транспортните фирми за въвеждане в експлоатация на тол системата.

"Очаква да има най-големи проблеми в бордовите устройства, начините на заплащане, в таксуването на преминаването през участъците. Всички големи фирми и тежкотоварните им автомобили имат GPS системи. Тези тракери могат лесно да бъдат пригодени след сключване на договор с националния доставчик и така могат да се ползват републиканските пътища с тол такси", отбеляза гостът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.