• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

24 януари - международният Ден на сладоледа

24 януари - международният Ден на сладоледа

/КРОСС/ 24 януари е международният Ден на сладоледа.

Най-полезният вид сладолед е млечният, защото има най-малко мазнини и малко калории. Без вреда за здравето той може да се яде 2-3 пъти седмично, според диетолога в руската клиника по лечебно хранене „Хранене и биотехнологии" доктор Елена Ливанцова, предаде БГНЕС.

Тя поясни, че наведнъж е добре да се изяждат не повече от 100 грама. Най-добрият вариант е натуралният сладолед, който съдържа минималното количество изкуствени добавки, консерванти и аромати, т.е. колкото по-малък е списъкът на съставките, толкова по-добре ", обясни Ливанцова, цитирана от РИА „Новости"

Ползите от яденето на сладолед са много. Той съдържа калций и фосфор, които участват в регулирането на костния метаболизъм и поддържат здрави кости и зъби, както и калий и магнезий, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. В допълнение, сладоледът има витамини от група В, които са полезни за централната нервна система, казва диетолог.

Според нея, японски учени провели проучване на ефекта на сладоледа върху производството на серотонин и допамин - хормони, които влияят за доброто настроение. Резултатите от експеримента са показали, че сладоледът има благоприятен ефект върху производството и на двата хормона.

В същото време преяждането със сладолед може да доведе до определени здравословни проблеми, твърди гастроентерологът от същата клиника Владимир Пилипенко.

„Проблемът със сладоледа е, че продуктът е студен. Ако ядете много от него, можете да раздразните стомаха си и това може да доведе до появата на оплаквания, характерни за гастрит", допълва лекарят.

Хората, които не понасят млечна захар (лактоза), както и пациенти, които имат проблеми с разграждането на мазнини и пациенти с панкреатит, е по-добре да откажат да ядат сладолед, тъй като може да бъде вредно за здравето им, казва Пилипенко.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.