• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Симеон Славчев предлага пилотна програма за изучаване на вероучение в София

Симеон Славчев предлага пилотна програма за изучаване на вероучение в София

/КРОСС/ Потребността от изучаване на вероучение в столичните училища – това е една от темите, които Негово Светейшество Патриарх Неофит и общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев обсъдиха по време на среща в сградата на Софийската митрополия. Идеята е да се създаде пилотна програма, която да стартира в едно-две училища в столицата. Патриархът сподели, че подобни пилотни програми успешно работят в няколко града в страната, и че благодарение на тях вероучението е получило по-широка популярност. Славчев пое ангажимент да представи инициативата в Столичния общински съвет.

По време на срещата общинският съветник предложи да се изготви карта на София с всички православни храмове и да се анализира тяхното състояние. Така ще стане ясно от каква подкрепа имат нужда църквите и кои са районите, в които липсват такива. Има места, като храма „Свети Стефан” край Южния парк, където проблемите са чисто административни – има нужда от разрешение за строеж, за да се завърши храма и да не се компроментират основите, каза Славчев.

Патриарх Неофит разказа за идеята за раздаване на топъл обяд на нуждаещи се и социално слаби хора. Той коментира възможността Църквата да може да извършва тази дейност и разказа, че има хора, притежаващи ресторанти и заведения, които са готови да даряват в специално създадена за това кухня.

В хода на срещата стана ясно, че в редица църкви и манастири има възрастни служители, които имат нужда от специфична грижа, но нямат останали близки и роднини. Тези служители имат нужда да бъдат настанени в някои от общинските домове за стари хора, като Църквата е готова също и да подкрепи въпросните домове.

Симеон Славчев и патриарх Неофит обсъдиха и друга проблемна тема – състоянието на сградата на Богословския факултет. Тя е със статут на паметник на културата, в момента обаче се руши, по фасадата ѝ вече има сериозни проблеми. От Църквата са изпращали писма по въпроса до министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова, но до момента няма резултат.

Освен останалите предложения, съпредседателят на „Политическа група 5” се ангажира и да предложи в Столичния общински съвет да отпусне малко пространство около всяка църква, която да бъде ползвана за социалните ѝ нужди и да бъде заградена и стопанисвана от служителите ѝ. Пример за недобро „съжителство” между храм и градска среда е църквата „Свети Георги” на Петте кьошета, която е заобиколена от малък парк. В него често има хора в нетрезво състояние, липса на чистота, а играещи около нея деца използват стените ѝ за игра с топка. Славчев припомни и идеята си за социална зона за паркиране пред болници и църкви и коментира, че експертите в екипа му работят по проучването на добри практики в другите държави, които да бъдат приложени и у нас.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.