• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Инж. Симеон Славчев внесе сигнала за пречистването на водата на София до прокуратурата

Инж. Симеон Славчев внесе сигнала за пречистването на водата на София до прокуратурата

/КРОСС/ Общинският съветник, съпредседател на „Политическа група 5" в Столичен общински съвет и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев сезира прокуратурата за нередности при провеждането на обществената поръчка на „Софийска вода"АД за избор на продукт, който да пречиства питейната вода на София. Сигналът идва след като инж. Славчев, заедно с проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дадоха пресконференция, по време на която изложиха своите аргументи против това в системата на софийската питейна вода да се използват реагенти, които могат да влошат качеството на водата на града и да застрашат здравето на хората.

„След като нямаше никаква реакция от страната на Столична община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин, да сезирам прокуратурата", каза инж. Симеон Славчев.

В сигнала общинският съветник настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени 3 жалби.

От представените от инж.Славчев факти става ясно, че има съществени нередности в документацията, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът „не е стабилен и съдържа допълнителни неизвестни за здравето на хората вещества, които хидролизират и го правят негоден за използване при складиране", се казва още в информацията до прокуратурата. Там е отбелязано, че не са проведени адекватни тестове, които да докажат безопасността и ефективността на продукта в условията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е отбелязано, че продукта ще излезе и 2,7 пъти по-скъпо от досега ползвания без никакви проблеми за пречистването на водата в столицата.

„Надявам се прокуратурата да подходи сериозно към проблема и да потърси независимо експертно мнение за нарушенията и опасностите, които крие прилагането на този неясен продукт", заяви инж. Симеон Славчев. Той иска кмета на София Йорданка Фандъкова публично чрез пресцентъра на Столична община да отговори на следните въпроси: С какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода, и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

„Силно се надявам компетентните органи бързо да реагират, да извършат своята проверка и да излязат със становище, защото както аз, така и експертите в областта сме силно притеснени, че в софийската питейна вода ще се използват вредни за здравето на хората вещества", каза още инж. Славчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.