• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Китай рискува ново разпространение на коронавируса

Китай рискува ново разпространение на коронавируса
Междувременно нарастват опасенията, че вирусът може да се превърне в пандемия

/КРОСС/ Китай се опитва да върне отново служителите на работа, рискувайки подновяване на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Централните и местни власти облекчават критериите за подновяване на операциите на фабриките, като се опитват да балансират между ограничаване на разпространението на вируса, отнел 2600 живота, и предотвратяване на спад във втората по големина икономика в света.

Битката за възстановяване на операциите беше поведена от президента на страната Си Дзинпин, който настоя компаниите да се върнат към работа, за да може Китай да посрещне целите си за икономическо развитие през 2020 г. Милиони китайски компании са заплашени от колапс заради затварянията на фабрики и неспособността им да си набавят ключови компоненти.

В понеделник над 6 провинции понижиха нивата на заплахата от най-високите. Ухан, епицентърът на заразата, облекчи ограниченията за пътуване за пръв път от 23 януари, позволявайки на някои граждани да пътуват по определени причини, включително за медицинско лечение.

Работата на компаниите обаче все още е проблем за мнозина. Стремежът да се възстанови производството рискува обновяване на разпространението на вируса, за който все още не се знае много.

Междувременно опасенията, че коронавирусът може да се превърне в пандемия, нарастват, тъй като в целия свят се отчитат нови случаи, предаде BBC.

Повечето заразени са в Китай, но други страни, включително Южна КореяИталия и Иран, се борят да овладеят вируса.

Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света.

Засега няма налична ваксина, която да предотврати новия коронавирус.

Около 77 000 души в Китай, където миналата година вирусът се появи, са заразени, а близо 2600 са загинали.

Повече от 1200 случая са потвърдени в 26 други страни, има над от 20 починали. Италия отчете четвърта жертва в понеделник.

Делът на заразените пациенти, умиращи от Covid-19, изглежда е между 1% и 2%, въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че смъртността все още не е известна.

В понеделник АфганистанКувейт и Бахрейн съобщиха за първите си случаи, а заразените са хора, завърнали се от Иран.

В Южна Корея, където има най-много потвърдени случаи извън Китай, има вече над 760. В Италия, в която има най-много случаи на заразени в Европа, има 165 болни. 50 000 жители на регионите Ломбардия и Венето са посъветвани да не излизат от домовете си.

Иран потвърди в неделя за 43 случая на заразени. В Северна Корея все още няма случаи, но страната дели дълга граница с Китай.

В Китай бе съобщено за нови 409 заболявания в понеделник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.