• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Манол Генов: Има несправедливост при определяне и заплащане на такса смет

Манол Генов: Има несправедливост при определяне и заплащане на такса смет

/КРОСС/ "ГЕРБ вдига такса смет. За пореден път излъгаха българските граждани", каза Дора Янкова. „Няма да подкрепим предложението на МС за промени в такса смет. Те обещаха да не увеличават данъците и таксите на българските граждани". Това заяви народният представител от ПГ на левицата Дора Янкова.

Тя припомни, че на Министерския съвет и Сдружението на общините е било възложено да изготвят нова методика за определяне на такса смет, което им е отнело 4 години. Депутатът допълни, че сега МС внася предложението, а Сдружението, което до един момент е участвало, има принципни съображения. „За нас като народни представители, новата такса смет е справедливост, но и социална поносимост, чистота на българските общини и на България, като цяло. Нито едното, нито другото очакваме да се случи с този законопроект", заяви тя.

Янкова обясни, че таксата смет по данни на председател на комисия от Столична община- за София ще се увеличи минимум 2 пъти за гражданите и те ще поемат 80% от цялата сума за почистването на столицата, а за малките населени места, по данни на кметове, ще се увеличи до 10 пъти. „ГЕРБ за пореден път излъга българските граждани - в кампанията обещаваше да не се вдигат данъци и такси. Знаем, че те са притиснати от бизнеса да приемат този законопроект", коментира тя. 

Дора Янкова заяви, че ако сега управляващото мнозинство приеме закона, трябва да се даде преходен период за неговото въвеждане. Според нея общините, които ще решат да го прилагат веднага, трябва да получат бонуси от българската държава. По думите й, в зависимост от това- как ще се приложи предлаганият от управляващите модел, въвеждането на тези принципи за всички общини трябва да стане от 2020г.

"Този законопроект допира до всеки, до всеки дом и всеки бизнес. Ние, като социалисти, смятаме, че партия ГЕРБ трябва да се съобразява със социалната поносимост при въвеждането на данъци, такси и налози върху българските граждани. Създайте икономическа среда да се увеличават доходите и тогава увеличавайте данъците и таксите"- заключи Янкова

Манол Генов: Има несправедливост при определяне и заплащане на такса смет

„Съществуващото положение не отговаря на европейския принцип- замърсителят да плаща. Има пълно противоречие при определяне и заплащане на съответните такси. Няма съответствие на таксата за битови отпадъци с произвежданото количество. ", заяви народният представител от ПГ на левицата Манол Генов.

Той каза, че за 2015г., по данни от конкретна община при фактическо изпълнение на плана и на събираемостта, съотношението на физически лица е 53% към 46% за юридическите, а за 2016 г. е 55% на 44%. Той допълни, че рязкото намаление на такса смет за бизнеса, ще доведе до увеличение за битовите потребители. Депутатът обясни, че на база на данъчна оценка има няколко компонента -сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане на градска среда и брой съдове. На тази база се събира такса смет. Генов изрази несъгласие, че бизнесът си е подредил нещата и плаща за генерирано количество, поради липсата на контрол.

Манол Генов заяви, че разделното събиране в България няма нищо общо с такса смет. По думите му всички, косвено, през продукти и техните опаковки, които купуваме, плащаме част от продуктовата такса. „Трябва да се направят такива икономически механизми- че представителите на местната власт да имат интерес да следят и контролират разделното събиране на боклука и намаляването на депонирания отпадък. Не може ние всички да плащаме, а някои да не плащат", заключи Манол Генов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.