• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ем. Хърсев: Кодексът за социално осигуряване предполага и наследяване, и разпределение на вноските

Ем. Хърсев: Кодексът за социално осигуряване предполага и наследяване, и разпределение на вноските

/КРОСС/ Проблемът с допълнителните пенсии датира от самото създаване на системата, смятат експерти. През седмицата се разви медийна дискусия, след като Министерството на финансите внесе промени в Кодекса за социално осигуряване, според които всички вноски в един фонд ще се събират в пул, от който ще се изплащат пенсиите до живот, за сметка на отпадащата възможност за наследяване на личните партиди. Проблемът е, че допълнителната пенсия е разчетена за определена възраст и който я надживее, няма да получава повече пари от нея, защото средствата по партидата му са се изчерпали.

„Става въпрос за дълбоко малоумие, вградено в един закон от самото начало. Проблемът е да се реши нещо, което е заложено още от самото създаване на закона", каза финансистът Емил Хърсев в интервю за Нова телевизия. „Единият тип осигуряване е „банкерски", капиталов - внасяте по собствена сметка, натрупва се лихва, теглите. Когато остане нещо, наследниците ви го получават. Другият тип е на принципа на усредняването - събираме вноски от всички, плащаме на тези, на които дойде ред, от общия кюп", обяснява той. „При нас законът е кентавър - заложена е смесена, хермафродитна система. При нашето законодателство се очакваше, че хем ще има наследяване, хем ще се разпределя", казва Хърсев.

„Системата е сбъркана, затова не трябва да се крещи, че Министерството на финансите в момента иска да вземе парите на хората. То е длъжно да постави проблема, но мисля, че не го решава, защото повтаря същата грешка - отново се прави опит да се примирят двата принципа", каза бившият финансов министър (1994-95) проф. Христина Вучева.

„Не може да има принцип, който да удовлетвори това всеки пожизнено да получава цялата сума и да има индивидуална сметка", казва тя. „Това може да стане само ако фондовете направят гаранционни резерви, но досега никой не е поискал това от тях", добавя Вучева.

„Най-чистият вариант е да запазим индивидуалната сметка, но човек не трябва да разчита, че ще му бъде плащана пожизнена пенсия, а изрично да му бъде казано, че ще разполага с това, което има по сметката си", предлага Вучева.

„Законодателят трябва да се погрижи всеки да внася минимума, който след години да му позволява издръжка на живота", съветва Хърсев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.