• 28 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6811
 •  GBP / BGN 2.1412
 •  CHF / BGN 1.8113
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Кметът на Смолян получи символите на фондация „Искам бебе”

Кметът на Смолян получи символите на фондация „Искам бебе”

Смолян /КРОСС/ Във втория ден на Рождество Христово една благородна кауза обедини смолянчани. Фондация „Искам бебе", съвместно с Община Смолян, организира благотворителна инициатива с продажба на художествени произведения и ръчно направени продукти. Благотворителният базар за повече жадувани бебета се състоя във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов" на 26 декември. Събитието започна със специална празнична програма с гайди, песни, танци и много добро настроение. Всеки, който желаеше да подкрепи семействата от Смолян, борещи се за дете, имаше възможност да закупи уникални произведения на изкуството, картини, скулптури и други предмети, дарени от приятели на каузата. Водещ на събитието беше Веселина Бабаджанкова, която от сърце подкрепя благородната инициатива.
Кметът Мелемов, който беше инициатор да се създаде местен фонд Ин витро и внесе докладна в местния парламент, присъства на събитието и дари лични средства за каузата. „Няма по подходящ момент от този на най-светлия християнски празник Рождество Христово да подкрепим тази благородна инициатива. Това, което правим е много важно, защото младите хора и децата са най-големия капитал на една нация. Нека да ги пазим и да им помагаме", каза кметът. Той благодари на фондация „Искам бебе", че заедно с община Смолян са вече в един отбор и ще работят заедно за тази благородна инициатива.
Зам-кметът Марин Захариев посочи, че фондация „Искам бебе" заслужава адмирации и подкрепа за цялостната й дейност, защото те държат жива надеждата на всички, които чакат най-милото на света, своята рожба.
Председателят на фондацията Радина Велчева подари на Мелемов символите на фондацията - ръка с бебенце. „Връчвам Ви я с много обич и признателност и с пожелание догодина да се роди първото бебе, което да дава надежда на всички", пожела Велчева. Радина сподели, че самата тя е чакала 16 години своята рожба Йоана и е убедена, че всяка една секунда за която се е борила да осъществи мечтата си е струвала. Заради скъпите процедури и липсата на информация, двойките с репродуктивни проблеми се отказват , а и все още темата е табу. Затова преди осем години учредяват фондация „Искам бебе". В момента има 37 структури, сред които е и Смолян. До момента 20 хиляди семейства са получили финансова и морална подкрепа, родените бебета са над 4000. Радина беше със своето ангелче Йоана. И друга майка доведе детето си, което е родено ин витро. Това е координаторът за Смолянска област Мария Караиванова. Седем години семейството й е чакало, докато се роди момченцето им. „Призовавам всички, които имат проблеми да не се срамуват, няма нищо срамно да искаш дете", посочи развълнуваната Мария и предложи безрезервно помощта си. Другата ентусиастка , която е прегърнала каузата е координаторът за Пловдивска област на фондацията Вера Вулджева.
„Готова съм да помагам в Комисията в общината и на всички, които имат нужда. Мечтата ми е двойките с репродуктивни проблеми да търсят помощ. Хора, казвайте на Вашите близки и приятели да търсят помощ", призова и Вера.
Областният управител Недялко Славов също подкрепи благородната инициатива и декларира своята подкрепа. „От днес надеждата ни е по-голяма, защото фондация „Искам бебе" е в Смолян. Запознат съм с активната й дейност и усилията да бъдат разрешавани проблемите на двойките с репродуктивни проблеми. Изказвам благодарност към кмета Мелемов и Общинския съвет, защото се наредиха до онези европейски общини, които вече имат собствен фонд „Ин витро" . Това е един благороден жест във време на запори и финансов недоимък, затова Община Смолян заслужава адмирации", каза Славов и посочи, че ще направи всичко възможно в този фонд да постъпват повече средства.
Той получи като подарък от фондацията икона на Света Богородица рисувана от осмокласник. Статуетка получи и зам.-кметът Марин Захариев.
Фондация „Искам бебе" са помогнали досега на десетки смолянски семейства да се сдобият с рожба. А в момента са подпомогнали едно семейство с 2500 лв. , а на друго предстои да се окаже финансова помощ от 2000 лв.
Събраните средства от инициативата са в размер на 2 500 лв. Фондацията благодари на всички родопчани, които подкрепиха благотворителната кауза за повече бебета, както и на тези, които участваха в организацията на събитието.
Както вече информирахме, Общинският съвет в Смолян единодушно гласува в края на месец ноември т.г. да се създаде местен фонд „Ин витро" за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от общината. От този фонд се предвижда да бъдат финансово подпомагани смолянски двойки, които не могат да се възползват от националния „Център за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването. За да осъществят най-голямата си мечта - да станат родители, тези семейства се нуждаят от голям финансов ресурс между 2 000 - 7 000 лева, в зависимост от индивидуалния план за лечение. За много от тях това е непосилна сума.
Събраните средства ще се разпределят между нуждаещи се от финансова подкрепа двойки с репродуктивни проблеми от община Смолян.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.