• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Инж. Симеон Славчев: Гражданското участие в управлението на София става все по-силно и активно

Инж. Симеон Славчев: Гражданското участие в управлението на София става все по-силно и активно

/КРОСС/ Гражданското участие в управлението на София става все силно и активно и това е още едно доказателство, че настъпва промяна в модела на работа и управление на Столичната община. Това коментира общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичният общински съвет инж. Симеон Славчев във връзка с внасянето на проекта за Наредба за обществения ред в Столична община.

Той е един от членовете на работната група, която изготви проекто наредбата, която беше подложена на две широки обществени обсъждания преди да влезе за одобрение в СОС. Изминаха почти 5 месеца от второто обществено обсъждане и в период всички предложения на столичани, граждански сдружения и НПО-та бяха подробно обсъдени и анализирани от работната група. Нормативният документ трябва да бъде приет на сесия на СОС на 26 юли т. г.

"Свършихме доста голям обем от работа и въпреки, че малко се забавихме съм доволен, защото се взеха под внимание исканията и предложенията на гражданите. Това за мен е важно, тъй като започва да се променя модела на управление на София и столичани все по-активно се включват пряко в управлението на столицата. От началото на мандата работя за това и съм удовлетворен, че успяхме да променим модела на управление и гражданите от тук нататък ще имат все по-голяма и активна роля", заяви общинският съветник инж. Симеон Славчев.

Голяма част от предложенията на гражданите и неправителствените организации бяха включени в проекта за Наредба. "Имаше и предложения, които бяха отхвърлени, тъй като се оказва, че са неприложими или са регламентирани с други нормативни актове или закони, но най-важното според мен е, че имаше прозрачност и информираност на столичани, с които заедно успяхме да изготвим една от най-важните наредби на София, тази за сигурността", допълни инж. Славчев.

Най-дискутираният въпрос в проекто наредбата бе забраната за алкохола в общинските паркове и градинки. Софиянци бяха категорични, че това не е нито законосъобразно, нито целесъобразно, а и най-вече е ненормално да се забрани дори пиенето на бира в парковете. Общинските съветници се съобразиха с гражданите и тези текстове отпадна от проекта.

Корекция е направена и в частта за уличните артисти и пърформънси. Там има предложение да се направи допълнение с критерии, по които районния кмет ще определя местата и ще дава разрешение на тази база.

Новата наредба ще трябва да реши категорично проблемът с шума в София. Ще бъде забранено да се вдига шум, в следствие на строително-монтажни дейности в интервала от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 22.00 ч. до 8.00 ч.  Ако някой иска да извършва тези дейности през учикенда ще трябва да вземе разрешение от районния кмет, но то ще бъде само за регламентираните часове.

При необходимост от извършване на домашен ремонт в почивните дни, трябва да се иска разрешение на съседите. Глобата за неспазване на часовете, разрешени за строителни дейности, е 100 – 200 лв. за физическо лице и 200 – 400 лв. имуществена санкция за юридическо лице. При рецидив, сумата нараства до 200 – 400 лв. Тези забрани не
касаят ремонтните дейности, възложени и извършвани от Столична община като булевардите и метрото.

"Новата наредба ще реши част от проблемите на столичани, но не всички и не веднага. Въпреки това е стъпка напред, а нормативният документ може да  бъде допълван, коригиран и актуализиран по всяко време в зависимост от проблемите и необходимостите на гражданите", коментира още инж. Симеон Славчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.