• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

/КРОСС/ Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София" няма да има, реши Столичния общински съвет. От БСП обявиха, че ще обжалват решението в съда и ще продължават да настояват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка, съобщава БНТ.

Управляващите от ГЕРБ контрираха, че не бива да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е опасна за здравето. Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 опозиционни общински съветници.

Калоян Паргов, общински съветник БСП: Още няма категорично решение дали ще има референдум за инсталация за отпадъци. Може да обжалваме по съдебен ред. Ако съдът не се произнесе в наша полза, остава последната опция - заедно със софиянци да съберем нужните подписи, за да накараме тези хора да чуят гласа ни. Спорът ни е относно мястото на инсталацията - дали да е в ТЕЦ "София", или на "Садината". Също така от ГЕРБ искат и друга технология. Затова трябва да питаме хората.

От БСП са против инсталацията да е в центъра на София. Според председателя на Комисията по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева инсталацията може да повлияе върху качеството на въздуха положително:

Лорита Рдева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС: Надявам се ползата да е за софиянци и града. Управление на отпадъците в София трябва да се води по нов и интегриран начин чрез една система, за която инсталацията се явява трета и завършваща фаза. Разговорът за това дали да я има е стартирал през 2012 г. с решение на ЕК, която финансира втората фаза за завод за механично-биологично третиране, който получи висока оценка, особено по отношение на РДФ горивото, което в обсъжданата вчера инсталация ще бъде използвано за производство на енергия, която да задоволи нуждите на 70 000 домакинства в София.

Ще оползотвори ненужен за друго материал. Инсталацията дава възможност да променим производството на Топлофикация, да обогатим нейната фаза с нова мощност, да заменим стари производствени мощности с тази нова и да въздействаме върху качеството на въздуха.

Темата за площадките за преработка на отпадъците не може да бъде подлагана на референдум, отбеляза Рдева. Те се определят с план. От БСП обаче смятат, че въпросите в референдума са законосъобразни.

Само съд може да реши казуса, бяха съгласни и двамата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.