• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Откриха изложба с шедьоврите на първия архитект на модерна София

Откриха изложба с шедьоврите на първия архитект на модерна София

/КРОСС/ Изложбата "Архитект Адолф Вацлав Колар - първият градски архитект на София - 140 години" се откри в Регионалния исторически музей на София (Централна минерална баня). Може да бъде посетена до 3 октомври. Организирана е по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие (ББР), чиято собственост е сградата на реконструирания хотел „България“, построен от чешкия архитект Колар в периода 1880-1885 г.

Експозицията представя творчеството на един от най-значимите архитекти, оформили облика на новата столица след Освобождението на България през 1878 г. Доц. Венета Ханджийска – директор на музея, смята проектираното и изграденото от Адолф Вацлав Колар за трансформацията на София от един град с „криви улици между ниски къщи от дърво и глина, ориенталски дюкянчета, страшна кал, огромни гьолища...“, каквато я описва Константин Иречек, като пристига тук от родната си Виена през зимата на 1879 г., в един град с европейски облик.

                      

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие Николай Димитров призова българското общество да създава стойност, но и да съхранява стойността, предадена от предците ни. „Творчеството на първия градски архитект символизира един културен и градски туризъм. То е символ на една корпоративна и социална отговорност. С идването на архитект Колар в София през 1878 г. е поставено началото на модерното градско планиране“, допълни Димитров.

Премиерно се излъчи и документалният филм, изготвен от БНТ в памет на градостроителя. Официалната му премиера ще бъде в деня на София – 17 септември в предаването „История.BG“. Филмът представя делото на А. В. Колар, който е назначен на 4 май 1878 г. за „Главен архитектор“ на бъдещата българска столица. Тогава едва 37-годишен става първият архитект на София и създава първоначалния й градоустройствен план. Той е автор на едни от най-значимите и до днес сгради и монументи. Сред тях са: Градската градина, паметникът на Васил Левски, сградата на Министерството на войната, главния корпус с т.нар. „царски зали“ на Военното училище (Военна академия "Г. Раковски“ – б.р.), Старата софийската гара, Офицерския клуб. За пръв път ще бъде изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Колар Софийска гара – креслото на самия Фердинанд.

                      

По проект на Колар през 1881 г. във „виенски стил“ започва и строежът на легендарния хотел „България“, който не отстъпва на луксозните хотели в Европа. След реновацията сградата е носител е на приза „Сграда на годината“ и има статут на паметник на културата с регионално значение.

На откриването на официалната изложба присъстваха: заместник-кметът по културни въпроси в Столична община – Тодор Чобанов и негово превъзходителство Душан Щраух, който приветства инициативата за почитането на арх. Колар.

„Забележително е, че при изграждането на София, което е един общоевропейски проект, са творили едни от най-известните архитекти в края на 19 век, но Колар е един от строителите на София такава, каквато я познаваме“, каза Чобанов. Той благодари за подкрепата на Българската банка за развитие, защото изложбата е добър пример за това как трябва да се съхраняват старините на София такива, каквито са били някога.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.