• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Лекуват доброкачествен тумор на гърдата безоперативно и у нас

Лекуват доброкачествен тумор на гърдата безоперативно и у нас

София /КРОСС/ И у нас вече ще има възможност за лечение на доброкачествен тумор (фиброаденом) на гърдата чрез нов метод на лечение. Това ще става с помощта на нов ултразвуков метод. Технологията е разработена от френската компания Theraclion и се прилага в Университетската болница по ендокринология в София. Лечението е неоперативна алтернатива на хирургичното такова, без белези и без странични ефекти.

 

Най-често срещаният доброкачествен тумор на гърдата – фиброаденомът, вече може да се лекува безоперативно в София. Новият метод за лечението му на базата на ултразвукова технология – без операция и белези, бе представен днес от доц. д-р Русанка Ковачева, дм от Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, и г-н Давид Дел Бурго – директор „Маркетинг и бизнес развитие” на френската компания Theraclion, която е разработила новата технология.

 

В София са постигнати и първите успешни резултати от нейното приложение, обясниха двамата специалисти. Шест месеца след лечението на две пациентки с ултразвуковата технология е установено, че туморът е станал по-мек и е намалил размерите си – при едната пациентка с 64,5%, а при другата – с 64,2%. Лечението включва един-единствен сеанс, който трае 30-40 минути в зависимост от големината на фиброаденома, без да се налага хоспитализиране на пациентката. Процедурата се извършва в Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, базирана в болница “Майчин дом” в София, а разходите се поемат от компанията-производител на апарата TH-One. Лечението е част от клинично проучване, целящо да потвърди ефективността на технологията TH-One при лечението на фиброаденома на гърдата.

 

Технологията вече е доказала ефективността си при лечението на възли на щитовидната жлеза и аденоми на паращитовидните жлези.

 

„Нашият апарат е реална алтернатива за жените, които искат да избегнат операция за лечението на доброкачествените си тумори”, заяви маркетинговият директор на Theraclion Давид Дел Бурго.

 

„Когато моят лекар ми предложи да бъда лекувана с ултразвук, аз изразих желание да опитам това алтернативно лечение, което би ми спестило стреса на операцията. Като всяка жена, и аз съм суетна и не бих искала да имам белег на гърдата – това винаги поражда излишни въпроси! 6 месеца след интервенцията образуванието едва се напипва, почти съм го забравила”, подчертава Марина1, на 27 години, която е лекувана през май 2011 г. в София.

 

„Винаги съм се страхувала от хирургичното лечение и от перспективата да имам белег на гърдата. 6 месеца след проведеното лечение, аз съм много доволна от резултата; формацията намаля значително и вече не ме притеснява”, коментира Роза2, на 22 години, която е лекувана през май 2011 г. в София.

 

„Получените тук резултати са много обещаващи. Видях забележителна разлика в размера на фиброаденомите - както при клиничен преглед, така и при изследване с ултразвук. Те едва се усещат при опипване и двете пациентки са много доволни”, коментира доц. Русанка Ковачева от Университетска болница по ендокринология, която извърши лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук през май 2011 година.

 

Вече стартира успоредно проучване на ефективността на иновативната технология при фиброаденома на гърдата и във Франция. То включва 20 пациентки в рамките на 6 месеца и се извършва в две престижни болнични заведения в Париж и Лил. 

 

Сравнителните предимства на уреда TH-One имат значение както за пациента, лекарите и болничните заведения, така и за обществото. Предимствата за пациента се изразяват в съкратена продължителност на интервенцията и липса на хоспитализация, подобряване на качеството на живот след интервенцията (липса на белег, кратък болничен престой, по-слаба болезненост). За лекарите и болничните заведения предимствата на метода се свеждат до по-голям брой лекувани пациенти, възможност за лечение на формации в различни органи посредством един апарат, а също и с безопасна, ефективна и лесна употреба на TH-One.

 

Икономическите предимства за болничните заведения се изразяват в намаляване на разходите за продължително медикаментозно лечение или операции (най-вече продължителност на хоспитализацията).

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.