• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

София диша все по-трудно

София диша все по-трудно

/КРОСС/ За пореден ден в София не може да се диша, а датчиците на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) отчитат замърсяване на въздуха в София с три пъти повече над допустимите стойности на фини прахови частици.

Вчера ситуацията беше същата, а Столична община не въведе една от мерките, които Столичния общински съвет гласува като превантивна – зеления билет за градския транспорт. Все по-трудно става дишането в столицата, а управляващите Общината продължават да се правят, че няма проблем с мръсния въздух.

Единствената мярка, която се предприе тези дни и доста шумно разгласяваше през медиите, е че е се мият улиците. Тук поставям под огромно съмнение доколко ефективно е да миеш улиците през зимата и то не всички, а само някои от основните булеварди. Нещо повече – Столична община не предприе никакви мерки срещу един от основните замърсители на улиците, сред които са автомобилите и изгарянето на отпадъците. Но има и други замърсители - това са камионите, които излизат от строителните площадки без измити гуми и разнасят след себе си огромни количества кал, пясък и мръсотия. Това са и леки автомобили, които неправомерно са паркирали в зелените пространства и излизайки на пътното платно също разнасят кал със себе си. Всичко това са огромни количества фини прахови частици, които се носят във въздуха на София.

Вместо да си правят PR управляващите в София и да обясняват от сутрин до вечер през медиите, че столицата няма проблем с въздуха, то незабавно трябва да се предприемат следните мерки:

  • да се налага забрана за влизане на автомобили в центъра на града, когато има силно замърсяване на въздуха;
  • да се въвежда незабавно „зеления билет“, когато датчиците в София покажат покачване на стойностите на фините прахови частици и да не се изчаква те да достигнат критични стойности;
  • да се приоритизира градският транспорт;
  • да се мият веднъж седмично не само основните булеварди в София, а и малките квартални улички;
  • на всички строителни обекти в София да се поставят уреди (пароструйки и др.) за измиване на транспортните средства и не се допуска камион да напуска строителния обект без да е измит напълно. За да бъде успешна тази мярка е задължително да се извършва ежедневен контрол от страна на Столичен инспекторат и да се налага сериозни глоби при нарушаване;
  • Столична община незабавно да спре проекта за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София;
  • да се сформира работна група от експерти, еколози, учени и преподаватели във висшите учебни заведения, които да анализират всички замърсители на въздуха в София и да дадат предложения, както и краткосрочни и дългосрочни мерки за справянето с мръсния въздух в София.

За всички столичани е видно, че нито една от мерките на Столична община до момента не е ефективна и въздуха става все по-мръсен и все по-трудно се диша в столицата. Тези нива на замърсяване на въздуха направиха така, че София да е на първо място в Европа по астматични заболявания, като за огромно съжаление по-голямата част от болните от астма са деца. Здравето на нашите деца няма цена и не може да бъде оправдано с некомпетентността на който и да е политик, кмет или зам.-кмет.

Именно затова очаквам незабавни действия от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и от зам.-кмета по екология Йоана Христова. В случай, че не бъдат предприети такива ще поискам и двете да поемат не само моралната, но и политическата отговорност за мръсния въздух и застрашаването на здравето на столичани.

 авт. Симеон Славчев, общински съветник в СОС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.