• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Унгария с писмо до държавите от ЕС относно ТПТИ

Унгария с писмо до държавите от ЕС относно ТПТИ

/КРОСС/ Уважаеми членове на Комисия,

С участието на представители на парламентарно представените партии в унгарския парламент бяха обсъдени потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). В резултат на дебата стигнахме до извода, че споразумението носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. Това налага да се прецени дали потенциалните ползи могат да компенсират евентуалните недостатъци.

По темата беше проведен дебат и в Националния съвет за устойчиво развитие на Унгария. Той покрива всички ключови сфери и сектори (бизнес и социални сектори, за опазване на околната среда, образованието и младежката политика, селското стопанство, академичен и граждански сектор). Беше обсъдено въздействието на споразумението по отношение на устойчивостта. Националният съвет по устойчиво развитие също стигна до заключението, че по-нататъшните преговори за ТПТИ пораждат рискове в редица области. Неизяснен е и въпросът ще има ли ратифициране на национално ниво.

Както правителството, така и опозицията в Унгария имат опасения относно съдържанието и бъдещото въздействие на ТПТИ. Все по-малко от нас вярват, че споразумението може да помогне за решаването на икономическите проблеми Европейския съюз. В допълнение, въз основа на информацията, с която разполагаме и която се подкрепя от международни изследвания, не се очаква предполагаемите ползите от споразумението да компенсират потенциалните проблеми. В Унгария има и силна социална съпротива срещу ТПТИ.

Въз основа на тези заключения, като председател на Комисията по устойчиво развитие на унгарското Народно събрание, се обръщам с молба към националните комисии на държавите-членки, които се занимават с устойчивото развитие и социално-икономическите процеси, да проучат цялостното въздействие на споразумението. За да гарантираме своевременно, че държавите-членки са напълно наясно с неговите потенциални последици във времето. Намирам, че трябва да предприемем стъпки за предотвратяване на общоевропейски проблеми, които все още могат да бъдат избегнати чрез обмен на информация на ниво ЕС, който може да бъде подпомогнат от национални дебати и социални консултации.

 

С уважение,

Бенедек Салай

Будапеща, 10 март 2015 г.

 

„Солидарна България”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

аз

Умни ! Какво повече? Но брюкселските мухлясали мозъци предават всичко само за пари . Унгарците са народ, а не предатели като българите .

25.03.2015 11:03:39

Анонимен

Браво!!

24.03.2015 22:12:24

Анонимен

Браво на унгарците!

24.03.2015 21:51:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.