• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Почина създателят на курорта "Албена"

Почина създателят на курорта "Албена"

/КРОСС/ Почина един от доайените на българския туризъм - първият генерален директор и създател на КК "Албена" Жельо Стайков Желев.
Жельо Стайков е роден на 10 декември 1927 г. в село Чернево, област Варна. Завършва висше образование във Варненския икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия".
Работи 28 години в сферата на туризма. Жельо Стайков е генерален директор на "Албена" от 1966 г. до 1977 г. Заедно с Тодор Живков той прерязва трикольорната лента в деня на тържественото откриване на комплекса на 24 август 1969 г. В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена - цяла и неделима.
През 1978 г. Жельо Стайков е назначен за първи зам.-председател на Комитета по туризма, където има лични заслуги за превръщането на стопанския туризъм във водещ отрасъл на българската икономика. Две години по-късно поема длъжността главен представител на Комитета по туризма в Москва. През 1984 г. Жельо Стайков се завръща в България и поема изключителната отговорност за развитието на отрасъла като главен директор на Комитета по туризъм, а заедно с това и продължаващото бурно развитие на стопанския туризъм в Добричка област.
Жельо Стайков е носител на званието „Заслужил деятел на туризма". От 2002 г. е член на Съвета на Директорите на "Албена" АД.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.