• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков. ВАС: Не са знаели, че е негов

Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков. ВАС: Не са знаели, че е негов

/КРОСС/ Двама съдии от Върховния административен съд (ВАС) - Николай Гунчев и Светослав Славов, са ловували в стопанство, собственост на обвинения в няколко престъпления бизнесмен Миню Стайков, докато той е в ареста. Освен това, преди време единият от магистратите е работил по дело, свързано със собственика на винпром "Карнобат", съобщи в. "24 часа".Ловът се е състоял през декември миналата година в дивечовъдното стопанство "Кабата" край Бургас и имената им са вписани в официален документ на Министерството на земеделието, храните и горите. Фирмата на Стайков "Топаз мел" взе на концесия стопанството още през 2009 година.

По този повод днес от ВАС излязоха с позиция, от която става ясно, че не е установено нищо нередно в действията на съдиите, както и че не може да се говори за конфликт на интереси по делото, свързано с бизнесмена. Ето какво се казва в становището:

"Съдиите от ВАС Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело № 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност".

Делото е по жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки срещу "Сис Индъстрийс" - фирма на Стайков. Спорът в съда приключва в нейна полза. Адвокат на "Сис Индъстрийс" по това дело е Светослав Коев, а един от съдиите е Станислав Славов, с когото заедно са ловували в стопанството на алкохолния бос, уточнява вестникът.

Съдия Николай Гунчев пък беше кандидат за член на Висшия съдебен съвет през 2017 г., но не беше избран от колегите си. Той беше и в ръководството на Съюза на съдиите.

Миню Стайков, който е в ареста от няколко месеца, е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. През май той се сдоби и с допълнително обвинение, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята. Зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

Неотдавна Стайков обяви гладна стачка в ареста.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това, че непознаваш закона не те оправдавало! Ама само тебе!

23.05.2019 15:50:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.