• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Красен Станчев: Има достатъчно основания сделката с LIC33 да бъде спряна

Красен Станчев: Има достатъчно основания сделката с LIC33 да бъде спряна

/КРОСС/ „Сделката за придобиването на БТК, „Дунарит" и останалите компании от фирмата LIC33 може да бъде спряна с отменителни искове", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев в интервю за телевизия Bulgaria On Air.

По думите му има достатъчно основания исковете да бъдат уважени от съда - характерът на банката, историята на придобиване на тези дялове и националната сигурност.

Според Станчев е нужно да се разтълкува появата на този купувач за целия процес, свързан с КТБ. „Това означава няколко неща - че квесторите досега са запазили несъстоятелността на банката в първоначалните размери. Това, че такива купувачи се появяват днес, означава, че до момента такива купувачи не са възможни или тези хора са намерени много трудно да се появят на сцената", смята икономистът.

„Има всички основания фирмата LIC33 да бъде подозирана в политически връзки, което е характерно за бизнесплана на КТБ", коментира още смята Станчев. „КТБ не беше банка, а политическа структура за осигуряване на някакви притоци и достъп до активи, следователно всички сделки, които са запазени или са се осъществили, може да бъдат контестирани на тези основания.

Едното от тези основания е, че е възможно да има свързани лица и намаляване на масата на несъстоятелността. Второто подозрение е дали тези политически връзки може да бъдат заплаха да националната сигурност, отбеляза Станчев.

Синдиците ще имат много работа оттук нататък, подчерта икономистът.
Експертът припомни, че те могат да спират сделки и да искат да издават обвинителни искове - тези неща могат да се правят не само от синдиците, но и от НАП, както беше споменато на 27 март и в НС, отбеляза икономистът.

„Въпросът оттук нататък е дали синдиците ще свършат тази работа. Първото нещо, което ме хрумна, е да проверя опита на хората, които са избрани. Никой от тях не е участвал в големите фалити в България, а те не са малко. Струва ми се, че тези хора нямат опит. Премиерът каза, че са физически издръжливи", отбеляза Станчев.

Той коментира и собственика на компанията LIC33 Пиер Луврие. Според него не е важно дали той има връзка с олигарха Константин Малофеев: „Важното тук е, че не може да се одобри сделка, която е само обещание. Не че такова нещо не е правено - в България има много приватизационни сделки, които са, така да се каже, обещания, има концесионни сделки, които са направени чрез обещание. Тук става дума за относително прост случай. Онова, което е по-важно, е, че проблемите с КТБ се решават в много нездравословна среда, както и амбицията на много народни представители - както от мнозинството, така и от опозицията, да дестабилизират по-нататък банковата система", подчерта Станчев.

По думите му не трябва да се дава възможност на ДАНС да спира сделки, необходимо е да се промени Конституцията и съответно Прокуратурата да стане част от изпълнителната власт, както е в Румъния.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

taka li vi narediha ot usa

28.03.2015 18:51:58

Анонимен

Пеевски ли така каза?

28.03.2015 18:43:39

Анонимен

Аз мисля, че основанията се крият в тесните им взаимоотношения с Пеевски.

28.03.2015 18:43:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.