• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пловдив вече е Европейска столица на културата 2019

Пловдив вече е Европейска столица на културата 2019

/КРОСС/ Под мотото "Ние всички сме цветове" тази вечер в 19:00 часа започна официалното откриване на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Матера в Южна Италия е побратимата на града под тепетата в тази най-престижна културна инициатива на Европейския съюз.

Сред официалните лица, присъстващи на откриването са еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов и други.

Десет огромни LED екрана и 350 прожектора са монтирани на огромната конструкция, под ръководството на немския светлинен дизайнер Бьорн Херман. До кулата, по протежението на бул. "Цар Борис Трети Обединител", са разположени два подиума на ниво три метра и дължина сто метра.

Церемонията по откриването стартира на 30-метровата сцена-кула, разположена на бул. "Цар Борис Трети Обединител", с водещ Лиляна Бързева.

"Днес е велик ден, който завинаги ще остане в историята на нашия град!", започна емоционалното си слово кметът на Пловдив Иван Тотев.

Еврокомисарят Мария Габриел връчи на Иван Тотев почетния плакет "Мелина Меркури" за успешната реализация на инициативата "Европейска столица на културата".

Замисълът на програмата проследява хилядолетното минало на Пловдив и изгражда паралел между традициите и бъдещето. В отделните части на спектакъла ще се представят четирите тематични платформи от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата" - сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране.

Известният български музикант Теодосий Спасов изпълни в нов авторски аранжимент емблематичната народна песен "Притури се планината".

На сцената-кула спектакълът продължи с участието на ансамбъла за народни песни и танци "Тракия", ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, над 200 кукери от региона, над 200 хористи от всички пловдивски хорове, под палката на Диан Чобанов, представщи символично културното многообразие на Пловдив, всички общности, които са създали и развили града и живеят в разбирателство от векове.

Магическите звуци на лира - символична препратка към легендата за Орфей, бяха пресъздадени върху уникална лазерна арфа от квартет "Интро".

Спектакълът завърши с ефектна заря и изпълнение на виртуозната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, след което започна 3-часов сет на световноизвестния немски DJ Schiller.

Постановката е дело на германската компания "Phase7 performing arts" с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.