• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Столтенберг: Сърбия е партньор на НАТО и уважаваме нейното решение да бъде неутрална

Столтенберг: Сърбия е партньор на НАТО и уважаваме нейното решение да бъде неутрална

/КРОСС/ „Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да бъде неутрална“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че от косовските власти се очаква да спазват Брюкселското споразумение и да не навлизат в северната част без съгласието на мироопазващите сили КФОР.

В интервю за белградския всекидневник "Блиц" по време на двудневна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Столтенберг подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия може да има последствия за евроатлантическата интеграция на Прищина.

„Няколко съюзници от НАТО изразиха мнението си, че сега не е подходящият момент КСС да се трансформират в армия. Също така те смятат, че решението за въвеждане на мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на диалога между Белград и Прищина. Подкрепяме диалога и смятаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до грешна посока“, категоричен е Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО добави, че Алиансът "даде ясно да се разбере, че ще продължи мисията на КФОР в Косово, която е под мандата на ООН".

„Тук сме, за да защитим всички хора и да гарантираме безопасността на всички, разбира се, и за сърбите в Косово ... Очакваме властите в Косово да спазват всички международни задължения, включително споразумението от Брюксел, т.е. да не навлизат в северната част без съгласието на КФОР“, каза Столтенберг.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.