• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Проф. Георги Михайлов: „Визия за България” не е политика на партиите, а на нацията

Проф. Георги Михайлов: „Визия за България” не е политика на партиите, а на нацията

/КРОСС/ „България е една от малкото, да не кажа и единствената страна в ЕС, която има уеднаквено ДДС за всички стоки. Това е една глуповата политика по отношение на ДДС и на възможността на обществото да има достъп до стоки, които са от особено голямо значение за неговото съществуване.” Това каза по БНР проф. д-р Георги Михайлов, депутат от ПГ на „БСП за България”.

 Според него у нас лекарствата, които не се покриват от Здравната каса, са повече отколкото всяка друга страна в ЕС. „След представянето на „Визия за България” всички искат да говорим за бюджет. Този документ не касае само здравеопазването, а много други стратегически области от живота и най-вече оцеляването на България. Защото, по думите на един от най-големите учени в областта на демографията, страната ни е в клинична демографска смърт”, обясни професорът.

Според него, когато една теза се поставя за обсъждане, тя трябва да бъде изчистена от национална гледна точка и след това постепенно да се наместят всички икономически параметри. „Нашето желание е „Визия за България” да се превърне не в политическа, а в национална дискусия. Това е политика не на партиите, а на нацията”, категоричен беше той.

Проф. Михайлов посочи, че никъде в света стратегическите лечебни заведения не представляват търговски дружества. „Тази промяна, която бе конструирана преди 19 години, доведе след себе си, поради липса на визия, до невероятно заместване на социалната значимост на медицината с търговски комерсиални интереси. Срещу това стоят огромни икономически интереси.

В областта на здравеопазването се движат 5 милиарда лева от публичния ресурс и още 4,5 милиарда лева от джоба на всеки български гражданин. Това е скандално за страна в ЕС”, отсече проф. Михайлов. Той информира, че според класификация на Световната здравна организация, държава, в която населението доплаща повече от 20% за услуги в здравеопазването, не го защитава финансово, а при нас това доплащане от страна на хората е над 50%.   

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.