• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Жълт код за жеги. Червен и оранжев - за пожари

Жълт код за жеги. Червен и оранжев - за пожари

/КРОСС/Жълт код за високи температури е обявен за 6 области в страната за днес, 5 август. Предупредителният код е в сила за областите Благоевград, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Хасково, където максимални температури ще бъдат 35 - 36 градуса, за района на Благоевград - до 38 градуса.

Рискът от пожари остава и днес за Ямболска и за част от Хасковска област. Там е обявен код червен за опасност от бързо разпространяващги се пожари. Такава опасност има и за отделни райони на Кърджалийска и Старозагорска област. Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.

И днес продължава гасенето на пожара до елховското село Лесово. Има опасност огънят да премине и на турска територия.

Пожар избухна вчера и в местността Зайчева поляна в района над старозагорския квартал "Три чучура-север". Горяха сухи треви и храсти. Около 16,40 ч. следобед огънят беше локализиран.

Времето ще се задържи горещо, но с временни увеличения на облачността, още преди обяд над централните и източни райони от Северна България, по-късно през деня и в останалата част от страната. На места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб, по морския бряг до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще останат без съществена промяна, между 32° и 37°.

По Черноморието ще духа до умерен североизточен вятър. Ще има временни увеличения на облачността, но без превалявания. Максималните температури ще са около 30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението ще е 2-3 бала.

В планините ще е топло, в предобедните часове все още предимно слънчево. По-късно облачността ще се поувеличи, развивайки се и купесто-дъждовна. На места краткотрайно ще прегърми и превали. Вятърът по билата ще е умерен от североизток. Дневна температура на 1200 м.н.в. около 26°, на 2000 м. около 18°. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна, малко по-високо от средното.

В четвъртък и петък главно в планинските райони ще има изолирани краткотрайни валежи. Количества 3-10 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени повишения, съобщиха от МОСВ. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, в поречието на р. Искър водните нива са около праговете за екстремно ниски води. Водните нива в долното течение на р. Провадийска, както и на р. Сазлийка при Гълъбово, са на праговете за високи води.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.