• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Реформата в съдебната власт като...спасяване на Петьо Еврото

Реформата в съдебната власт като...спасяване на Петьо Еврото

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет отказа да заведе дисциплинарно производство срещу следователя, до скоро началник на столичния следствен отдел Петьо Петров с мотива, че е изтекла предвидената от Закона за съдебната власт тригодишна давност от момента, когато са били оповестени в медиите неговите действия, уронващи престижа на съдебната власт.

А визираните действия са участието на Петров в полицейската операция, на която бе построено делото за подкуп срещу бившия военен министор Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. То приключи на последна инстанция - Върховния касационен съд на 3 февруари тази година, а в съдебния акт, потвърждаващ оправдателните присъди на тримата на първите две инстанции, е написано какви са били действията на Петров - „емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петър Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

Мнозинството на ВСС обаче реши, че давността трябва да се брои от 2010 г., когато в публичното пространство са се появили скандалните информации за Петров, а не от 3 февруари т.г., когато съдът окончателно ги е потвърдил.

След като ВКС написа черно на бяло какви ги е вършил следователят и основен свидетел по делото, самият той подаде оставка от началническия пост, а на 5 март пожела и да напусне доброволо съдебната система.

Забележителното в сюжета „Петров" - по-известен с красноречивия прякор Петьо Еврото, е, че не друг, а лично главният прокурор го спасява от дисциплинарната проверка, като предложи ВСС кротко да го освободи от системата. На 5 март на мнозинството на Цацаров не му стигна един глас, но този четвъртък (26 март) успя - ВСС просто отказа да се занимава с нарушенията на скандалния следовател, забъркан в поредица емблематични скандали, и той ще си замине от съдебната система по свое желание и по живо - по здраво, заедно със заслужените заплати за прослуженото време, някъде около 50 хил. лева.

А в прослуженото време - то не бяха съмнителни алкохолни проби и надхитряне с КАТ, то не бе загубване на тефтери, когато трябваше да бъдат покрити инициалите на властта и на ДП...Тоест спасява се магистрат с колосални заслуги за нулевото обществено доверие в правосъдието.

Спасява се същевременно емблематично лице от съдебната власт, разследвало „специални" досъдебни дела, като това срещу бившите издатели на „24 часа" и „Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов; за проекта „Цанков камък" срещу Доган; делото за комуникационната система на армията „Странджа 2" (от което тръгна делото за подкуп срещу Николай Цонев); за длъжностните престъпления в КТБ, от която е имал кредитна карта: все дела, които ако съдим от дистанцията на времето и по развоя им, без особен риск си заслужават определението конюнктурна прокурорска продукция, обслужваща повелята на деня, спусната по едното дело например от Цветанов: „До седмица ще имаме арестуван съдия", обяви той в навечерието на ареста на Цонев като „абсолютен престъпник" на колене в болничния коридор през април 2010 година.

Тъй че героят на този коментар всъщност не е скандалният следовател, а главният прокурор, който го спасява от проверка чрез влиянието си над мнозинството на ВСС.

Логиката на спасяването е проста: магистратите, които са част от мрежа за поръчки, трябва да бъдат покривани от проверки и дисциплинарни производства, и ако не могат да бъдат опазени занапред в системата, нека си отидат кротко и без шум, за да не лъснат високите поръчители. Затова и прокуратурата няма да заведе наказателно дело срещу Петров, ако съдим по изтичащата съвсем скоро давност и за наказателно преследване (не само за дисциплинарното) въпреки че установеното от съда за неговите действия се вмества в Наказателния кодекс: „Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години".

По същата логика ВСС, вместо да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за разрешенията за СРС по скандала „Червеи", нападна министъра на правосъдието, че нарушил закона, като огласил предложението си. (Срещу Янева все пак е образувано досъдебно производство заради „Червеи", за да бъде отстранена от председателския пост, но не е привлечена като обвиняема.)

Такива са мерките на прокуратурата и конкретно на главния прокурор за борба с корупцията, за изчистване от негативите, за оздравяване и реформиране на съдебната система. На тези мерки и премиерът явно гласува доверие в петък с намека, че може да бъдат възстановени някогашните правомощия на прокуратурата да разваля сделки. Контекстът - спасяване на отломъците от КТБ от разграбване. Правомощия, които били отнети навремето /през 1997 г./ за да мине по-лесно „разбойническата приватизация" - по същото изявление на премиера.

Прав е г-н Борисов - разбойническата приватизация отмина, настъпило е може би светото преразпределение на разпределеното.

Каква съдебна реформа, какви пет лева (пак по премиера)!

 

Петя Владимирова

„Дневник”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.