• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Христо Иванов: Няма отлагане на съдебната реформа

Христо Иванов: Няма отлагане на съдебната реформа

София /КРОСС/ Няма отлагане на съдебната реформа, това е абсолютен медиен балон. В момента в парламента се обсъждат измененията в Конституцията. Това е сърцевината на съдебната реформа, защото с тези изменения ние трябва да отговорим на въпроса: „Добре ли се управлява съдебната власт?" От отговора му зависят всички неща, за които става дума - и бързината, и качеството, и нещо много важно - доверието, защото ние можем да имаме бързо произнасяне, но ако нямаме доверие в съдията или прокурора, това няма много да облекчи усещането за справедливост. Това каза пред БНТ правосъдният министър Христов Иванов.
„Много се спекулира с факта, че ние казахме, че вместо да внесем измененията в закона за съдебната власт последната седмица от този парламентарен сезон, ще го изнесем в първата седмица на следващия. Дали ще ги внесем последната на този или първата на следващия сезон, те ще се гледат в следващия. Ние искаме да оставим малко повече време за дискусия, да съберем още мнения, но важното, което сега се случва, са измененията в Конституцията, т. е. единствените, които могат да замразят съдебната реформа, са депутатите", продължи той.
„Убеден съм, че измененията, които предлагаме, могат да минат и без Велико народно събрание... Въпрос на политическа отговорност е дали народните представители - и едните, и другите, ще направят това, което смятат за необходимо или ще го отложим отново в чакане на ВНС", заяви Иванов.
На въпроса: „Смятате ли, че смяната на четиримата съдии в Конституционния съд, ще повлияе на съдебната реформа и именно на това дали тези промени в Конституцията могат да се осъществят без ВНС", той отговори: „Разбира се, че ако съставът на Конституционния съд бъде попитан, ще има някакво значение, но толкова далече не мисля".
„В момента наистина сме изправени пред един много важен избор - дали тези изменения в Конституцията ще бъдат подкрепени напълно на първо четене. Ако не бъдат, това означава да бъдат отхвърлени и това ще бъде замразяване на съдебната реформа", заяви правосъдният министър.
"Търся активна подкрепа и от ДПС, и от БСП. Надявам се да проявят национална отговорност и да подкрепят промените, както направиха със стратегията. Сега най-важно е да се случи дебата по реформата", допълни още Иванов.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Туй момче е дълго отлагана полюция с изключително неприятен резултат.

01.07.2015 22:16:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.