• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Монумент за Априлското въстание тъне в разруха

Монумент за Априлското въстание тъне в разруха

/КРОСС/ Емблематичните черешови топчета и монументите, издигнати за героите на Априлското въстание в Клисура, тънат в окаяно състояние. Ценните паметници на културата са на път да бъдат безвъзвратно загубени, съобщи Нова телевизия. Това накара жители от града на Боримечката да потърсят помощ от държавата, за да спасят историята си.

В плачевно състояние се намира едно от най-славните места местността „Зли дол". Оттук за първи път е гръмнало черешовото топче. „Следите от рушителната дейност могат да се забележат от всяка една страна. Вижда се как са паднали плочите, от другата страна също. Двете каменни топки в основата му също липсват. Оставяме неуважение към предците ни, оставяме неуважение към историята ни. Трагедията е повсеместна", разказа Николай Николов.

Освен изкъртени и паднали от влагата и ерозията мраморни плочи, вандалите също са оставили своите следи. Каменните топки, символизиращи сълзите на клисурци, са откраднати.

От седемте черешови топчета днес на мястото са останали само стърчащи бетонни постаменти. Паметникът не е ремонтиран от построяването му преди 55 години. Проект за възстановяването му има.

Идеята е мястото да се превърне в голям мемориален комплекс, носещ името Априлци. „Зли дол" е обявен за местност от национално значение, но по Закон за паметниците трябва да се грижи местната власт. От Министерството на културата обещаха след като се запознаят с казуса, да излязат с позиция.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.