• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Георги Свиленски: Предлагаме бюджет на развитието и растежа, а не бюджет на застоя

Георги Свиленски: Предлагаме бюджет на развитието и растежа, а не бюджет на застоя

/КРОСС/ „Премиерът отсъстваше от българския парламент няколко месеца, а през това време се насъбраха много проблеми в държавата. Днес те му баха казани и вместо да реагира така, че да успокои българските граждани, премиерът нервно опонираше. Няма как да реагираме спокойно, когато в държавата има толкова много проблеми". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски пред БНТ. Той коментира, че няма как социалистите да реагират спокойно, когато голям областен град като Перник е без вода, а не се знае още в колко големи и малки градове предстои воден режим. „Няма как да не сме притеснени, след като областният управител на Перник, подчинена на г-н Борисов, на третата година от назначаването си е разбрала, че да следи нивото на язовира и да се грижи за водоснабдяването на Перник е нейна отговорност. Няма как да не сме притеснени от това, че бившият кмет на Перник, също от ГЕРБ, не е въвела режим навреме. Премиерът днес се отрече от нея като каза, че си е получила заслуженото на местните избори. Това е така, но какво са виновни перничани, че четири години ГЕРБ бездействат в областта", попита Свиленски. Той не вижда и защо да са виновни българските граждани за това, че си плащат осигуровките и изведнъж първият ден от болничните им няма да се плаща. Свиленски добави, че Борисов днес е казал, че това не е истина, но заяви, че няма как да не е истина, защото коалиционните партньори на премиера са го казали в парламента пред медиите.

„Позицията ни по кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ е последователна, защото в политиката е важно да бъдеш последователен. Ние сме категорично против начина на избор на председателя на комисията още от създаването й", категоричен бе Георги Свиленски. Той припомни, че социалистите са предупредили и българските граждани, и колегите си от ГЕРБ, че тази комисия няма да работи. "Доказателство са двете години, в които комисията не функционира. Новият кандидат за председател заяви, че ще събуди тази комисия. А кой приспа КПКОНПИ за изминалите две години, че да я събужда сега Цацаров?", попита още Георги Свиленски. Социалистът припомни още, че народните представители от БСП са внесли законопроект, който разпорежда председателя на КПКОНПИ да се назначава от президента, защото той не се разпорежда с европейски средства и обществени поръчки и не разпределя бюджетни средства. „Само такъв орган може да назначи независим председател", категоричен бе Свиленски.

Георги Свиленски коментира още, че алтернативният бюджет на БСП цели да покаже на българските граждани, че има нов път за развитие на държавата. „Този алтернативен бюджет не беше написан само от експертите на БСП. Ние година и половина пишем нашата „Визия за България" заедно с българските граждани, на базата на която сега предлагаме и този бюджет. Предлагаме бюджет на развитието и растежа, а не бюджет на застоя", категоричен бе Георги Свиленски. Той уточни, че БСП предлага 1/5 от данък общ доход, 1/10 от данъка върху ДДС на търговските обекти да остават в общините и премиера да не ги раздава от джипа си. „В своята алтернатива казваме, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, защото здравето не е стока и всеки български гражданин има право да го получава", каза още зам.-председателят на ПГ на социалистите. Той добави, че социалистите искат и преизчисляване на всички пенсии към 2016 г., а всички предложения са обезпечени в приходната част на бюджета, в който се предлагат още необлагаем минимум от 500 лв. и 3900 лв. максимален осигурителен доход.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.