• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Суперкомпютърът на БАН вече е във връзка с други в Европа

Суперкомпютърът на БАН вече е във връзка с други в Европа

/КРОСС/ Суперкомпютър на БАН помага в кризисни ситуации. Той може изключително бързо да обработва огромно количество информация. Данните от него са стигали в реално време до Националния кризисен щаб, който беше свикан през миналата зима и на базата на тях са взимани решенията. Суперкомпютърът може да се използва също за обработка на данни, свързани със замърсяването на въздуха, както и в медицината, предава Дарик.

Суперкомпютърът е купен преди три години, а с него работят инженерите и програмистите от Института за комуникационни и информационни технологии към БАН. Поддръжката му е скъпа, като само токът за него е над 100 хил. лв. годишно, но ползата от него е голяма, обясни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и даде пример с НИМХ, който прави прогнозите за времето на базата на данните от предишния ден. Понякога обаче е важно да се знае какво ще бъде времето след два часа.

"Ако той пусне същия този модел да се изчислява на обикновени компютри, двата часа ще минат и няма да е предвидено какво ще е времето. Някой да ме попита сега къде ще има най-много валежи... Като казвам два часа, сигурно ще стане и по-добре, но два часа са вече страхотен успех", коментира той.

Суперкомпютърът е от полза и във всички други области, където се обработват огромно количество данни - например финанси, физика, медицина. Той може да помага и в борбата срещу замърсяването на въздуха, обясни кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Приключваме разработването на система за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха от фини прахови частици. Работна група разработва мерките, защото не е важно само да има такава система и да ни предупреди, а да можем да кажем на гражданите какво трябва да се прави в такива моменти", коментира софийският градоначалник.

От днес българският суперкомпютър е в мрежа с другите такива в Европа. Това означава, че нашите учени ще могат да ползват не само данните от тях, но и целия им изчислителен ресурс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.