• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Рашидов и Мутафчиев поздравиха театралите

Рашидов и Мутафчиев поздравиха театралите

/КРОСС/Поздравление до „създателите на съвременния театрален роман" отправи министърът на културата Вежди Рашидов в Международния ден на театъра. Тази вечер той ще бъде празнуван на церемония в Народния театър, където ще бъдат раздадени наградите „Икар".

„Скъпи колеги и приятели, от името на Министерството на културата и лично от мое име Ви поздравявам по случай Международния ден на театъра - пише Рашидов. - Вие сте създателите на съвременния български театрален роман. Някъде в оригиналния му текст писателят и драматург Михаил Булгаков споделяше, че има сложни машини на този свят, но театърът е най-сложната. Каквато и добра ирония да влага Булгаков в това, то е много близо до истината. Няма как тази форма на концентриран живот, на многоликия живот на човешкия дух, да не е сложна и да не се захранва с огромни усилия, талант и чувство за мисия.

Вие, българските артисти от всички превъплъщения на това сценично изкуство, се вграждате в процеса му непрекъснато, защото театърът има един официален празник, но не познава почивен ден. Всеки ден, всеки миг е белязан от присъствието му.

Благодарим Ви за всичко, което правите за развитието на българската духовност и култура. Каквото и да си говорим, през всичките си трудности и изпитания, театърът е едно от най-динамичните и привлекателни изкуства. Българският театър е един жив театър, във всеки смисъл на думата, той не просто оцелява, той се развива пълноводно и модерно, изграждайки високи морални и художествени ценности.

Честит празник!"

Послание до колегите си отправи и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, които довечера ще връчат „Икарите" за най-впечатляващите роли и събития през изминалата година.

„Всички ние, които плуваме в необикновения въздух на театралните сцени, знаем че театърът е колективно изкуство - казва Мутафчиев. - Без отбор няма победа, но нека не позволяваме на посредствеността да се обединява срещу работещите, търсещите и рискуващите.

По случай Световния ден на театъра приемете моите пожелания за здраве, сила, бодрост и бурни аплодисменти след края на театралните ви спектакли всяка вечер!

Честит празник!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.