• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Хиляди отпадат от ТЕЛК заради новите правила за издаване на решенията

Хиляди отпадат от ТЕЛК заради новите правила за издаване на решенията

/КРОСС/ Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Те са в сила от август миналата година и много хора, получаващи досега пенсия, вече няма да могат да я вземат, заради новата методика на изчисление на процента нетрудоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, реално остават „зад борда” - и в социален, и в икономически план.

Един такъв случай е Галю Иванов е на 55 години. Преди 3 години получава първия си инфаркт, малко след като е съкратен от кораборемонтния завод във Варна. Така той стига до първия си ТЕЛК. През 2011 г. обаче, инфарктът го покосява отново и се налага да се направи стент. 13 години Галю е с инвалидна пенсия.

„Тогава беше 80% инвалид за една година, след това процентите станаха 50. Въпреки това - при 50% получава пенсия", разказва пред NOVA съпругата му Невяна Иванова. От ден обаче, вече няма право на нея, тъй като заболяването му - стенокардия - е предвидено като 40% нетрудоспособност в новата наредба за ТЕЛК.
 
Преди 3 години, когато е минавал за последно ТЕЛК - в решението е записано 51% нетрудоспособност, отбелязани са и 10% нетрудоспособност заради развит диабет.

От ТЕЛК казват, че според новата наредба, ако не присъстват поне 50 % по една от всичките 2-3 болести, оставаш без пенсия. От август разликата била, че се гледат систуалната и диастулната функция от ехографията. „Когато има диастулна дисфункция е 40%, което е нищо и няма пенсия вече, а когато и систулна - тогава може да бъде и 50, може и повече в зависимост от застоя и от сърдечната недостатъчност”, казва д-р Анелия Колева, председател на ТЕЛК.

Съпругата му споделя, че така се оказва, че той е без пенсия, макар че заболяванията нито са намалели, а са се увеличили, след установяването на захарен диабет. Лекарствата трябвало да продължава да си ги пие доживот. „Промяна той да е по-добре няма. Промяна има само, че го лишават от пенсията, поне е спокоен, че каквото и да се случи - лекарства има. Всъщност сега трябва сам да си плаща здравните осигуровки, защото те спират след като няма тоя ТЕЛК”, допълни Невяна.

Галю е притеснен, че при липсата на работа, няма да разполага с финанси да си закупи лекарства. Решението е той да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да докаже, че заради заболяванията нетрудоспособността му е над 50%.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А пенсионерите с тези смешни пенсии и и имат ТЕЛКзащо не получават пенсии по болест няма логика крайно време е да се направи нещо и за пенсионерите защото те наистина са в безизходица и немогат да си купуват лекарствата......

18.03.2019 23:14:57

Анонимен

Всичко ми е ясно но едно не ми е ясно защо тези които работят получават заплата дори и минимална да е и имат и ТЕЛК и получават и пенсия по билет реално ли е това и всички други придобивки които се полагат по ТЕЛК

18.03.2019 23:07:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.