• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Започнаха стрес тестовете на банките у нас

Започнаха стрес тестовете на банките у нас

/КРОСС/ БНБ е стартирала в четвъртък работата по изпълнение на стрес тестовете на банките в страната, съобщиха от централната банка. На трезорите са раздадени указания  за провеждането на тестовете. В тях ще бъдат включени всичките 22 банки у нас, без клоновете на чужди трезори.

Стрес тестовете са вид симулация, която цели да провери дали банките могат да поемат неочаквани загуби за капитала в резултат от продължителни негативни шокове, например спад на икономиката, висока безработица и т.н.

Проверката ще протече в два етапа. На първия банките трябва да приложат зададените сценарии въз основа на отчетните данни към края на 2015 година. На втория етап стрес тестът ще включва резултатите от прегледа за качеството на активите, като входящите данни трябва да бъдат потвърдени от съответните одиторски компании. Банките следва да изпратят резултатите от симулацията до 31 май 2016 г. за първия етап и до 29 юли 2016 г. за втория.

Проверката ще се проведе на основата на два сценария - базов и утежнен.

Базовият сценарий включва допусканията на макроикономическата прогноза на БНБ към 15 март 2016 г. Тя предвижда ръст на икономиката тази година в размер на 2,2%, който ще се ускори до 3,1% през 2018 г. Залага се 8% равнище на безработицата през 2016 г. и дефлация от 0,8%. Според прогнозата цените на жилищата ще се повишат с 1,2% през тази година и през 2017 година.

При утежнения сценарий се предвижда спад на икономиката през 2016 г. с 2,2% и допълнителен спад през 2017 г. с 3,2%. Негативният сценарий залага също на увеличаване на безработицата през 2016 г. до 8,4% и задълбочаване на дефлацията до 2,6%. Залага се и по-сериозен спад на цената на жилищата с 9,3%.

Равнището на цените на жилищата не се определя като надценено към настоящия момент. Те претърпяха съществено понижение през периода 2009-2013 г. и по последни данни от четвъртото тримесечие на 2015 г. равнището им е с 33,6% по-ниско от нивото на най-високата им стойност, достигната през третото тримесечие на 2008 г.", изтъкват от централната банка.

Влиянието на шоковете върху икономическите показатели в утежнения сценарий е оценено чрез симулационен инструмент, разработен от ЕЦБ специално за изготвяне на сценарии за стрес тестове и базиран на информация, получена от прогностичните модели на централните банки от Европейската система от централни банки, изтъкват от БНБ.

От там припомнят, че междинни резултати от стрес тестовете няма да бъдат оповестявани. Крайните резултати от тестовете и от прегледа на активите за всяка от банките ще се обявят на 13 август.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.