• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Накрая всички ще трябва да плащат дефицита в енергетиката

Накрая всички ще трябва да плащат дефицита в енергетиката

/КРОСС/Днес в цялата страна са организирани масови протести на бизнеса и синдикатите срещу вдигането на цените на тока. Над хиляда фирми ще се включат в шествия в 29 града. Според бизнеса, направеното до момента не е достатъчно, за да бъдат покрити дефицитите и за да спре шоковото увеличение на цената на тока.

Най-мащабен се очаква да бъде протестът в столицата между 11 и 13 часа. Шествието ще тръгне от министерския съвет и ще стигне до КЕВР и Народното събрание.

Включваме се в протеста на бизнеса, защото смятаме че увеличението на тока, както и натоварването на енергийните мощности, не може да запълни дупката, каза преди началото на демонстрациите Пламен Димитров, президент на КНСБ. Според него моделът за покриване на дефицита в енергетиката е сбъркан и единственото решение е да се създаде специален фонд, който да събира държавни пари от целеви заем, за да могат да се покрият разликите в цените за дружествата и пазарните цени.

Димитров смята, че трябва да се развалят договорите с американските централни, това е прекомерна държавна помощ. 

И според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България договорите с американските централи, както и с неизгодните договори с ВЕИ-тата, трябва да бъдат развалени и да бъдат договорени нови на нормални цени.

В Унгария и в други страни от Европа вече сториха това и вече забравиха за този проблем. Не може да са били сключвани договори с ВЕИ-тата на многократно по-високи от пазарните цени и да е било одобрявано присъединяването на нови ВЕИ-та към системата по 15 на ден от една агенция, чийто председател е бил в чужбина, коментира още в ефира на бТВ Васил Велев. На първо четене беше одобрен законопроект, който уж щеше да намалят преразходите в системата, а всъщност между първо и второ четене бяха вкарани предложения за преференциални цени на ВЕИ-тата използващи така наречения оборски тор - това ще е новата схема в следващата една година, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Ние искаме да не се вдига цената на тока докато системата не се вкара в ред и докато не бъде въведена енергийната борса, където тока да бъде продаван на либерален принцип, коментира още Велев.

Тази надписана сметка, която ни се предлага, ще е над 1.3 милиард годишно и плюс неефективностите в енергийната ни система, всички тези загуби ще ги платят не само бизнеса, а и гражданите, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Трябва да се спрат кражбите и да се въведе системата в ред, категоричен бе Велев.

Накрая всички ще платят дефицита в електроенергията, каза той.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.