• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)

Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)

/КРОСС/ Броят на жертвите при вчерашните сблъсъци в американския град Шарлотсвил се увеличи до трима души, съобщиха властите.

Едната жертва е 32-годишна жена, която била пометена от врязалата се кола. Извършителят е арестуван, деянието му се окачествява като предумишлено убийство.

Засега не се дават подробности за другите два смъртни случая.

Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните" беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение", стигна се до контрапротести.

След няколко часови сблъсъци кола се вряза в протестиращите.

Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението, се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил.

В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджиния призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство.

На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали. Стотици ултрадесни активисти, включително членове на расистката организация Ку-клукс-клан и неонацисти, участват в сблъсъците с опонентите си. По-рано телевизия „Фокс нюз“ съобщи, че радикалите наброяват 6000 души.

Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил.

"Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време. Това няма място в Америка!"

На страницата си в Туитър Мелания Тръмп написа: „Нашата държава поощрява свободата на словото, но нека взаимодействаме без омраза в нашите сърца. Насилието няма да доведе до нищо добро“, посочи тя.

Според анализатори ескалацията на напрежение в Шарлъствил показва колко дълбоко е разделено американското общество и колко сериозни са проблемите в Съединените щати, които са се задълбочили с избирането на Доналд Тръмп за президент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.